Home » Dafinul, aromă tămăduitoare

Dafinul, aromă tămăduitoare

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Îl folosim doar în bucătărie, pentru a da o aromă plăcută tocănițelor sau mâncărurilor de varză și fasole, fără să știm că dafinul este plin de virtuți terapeutice.
dafin.jpg

Frunzele de dafin au o aromă aparte, foarte apreciată în gastronomia românească şi a țărilor din zona Mediteranei. Ele sunt întrebuințate de secole și pe post de plantă tămăduitoare, deoarece:

 

Struguri murați

 

• Conțin antioxidanți tip quercitină, eugenol sau catechine care luptă împotriva radicalilor liberi și, ca urmare, a distrugerii celulelor și a apariției anumitor tipuri de cancer.

• Sunt foarte bogate în vitaminele A, C, fier, magneziu și calciu.

• Anumite substanțe din compoziția lor sunt adevărați prieteni ai sănătății cardiovasculare.

• Pot fi folosite pentru tratarea artritei sau a altor afecțiuni inflamatorii.

• Conțin enzime care grăbesc digestia după o masă copioasă.

• Sunt un bun tratament contra migrenelor.

• Ceaiul călduț din frunze de dafin grăbește vindecarea când suntem răciți ori suferim de gripă, desfundă nasul și calmează durerile de cap.

 

Perisoare în sos de rosii

 

Ce spune știința

Anumite studii, întreprinse de universități occidentale și publicate în reviste medicale, atestă că preparatele pe bază de frunze de dafin sunt un bun remediu pentru diabetul de tip II. Voluntarii implicați în acest studiu, care au primit vreme de 30 de zile 1-3 g de pudră de dafin, s-au bucurat de o scădere spectaculoasă a valorilor glicemiei, colesterolului și trigliceridelor. Într-un alt caz, s-a dovedit eficiența acestor preparate în tratarea rănilor. Frunzele au rol cicatrizant, antibacterian și antimicotic.

 

Chutney de ceapă roșie

 

 

Facebook Comments