
Frunzele de dafin au o aromă aparte, foarte apreciată în gastronomia românească şi a țărilor din zona Mediteranei. Ele sunt întrebuințate de secole și pe post de plantă tămăduitoare, deoarece:
• Conțin antioxidanți tip quercitină, eugenol sau catechine care luptă împotriva radicalilor liberi și, ca urmare, a distrugerii celulelor și a apariției anumitor tipuri de cancer.
• Sunt foarte bogate în vitaminele A, C, fier, magneziu și calciu.
• Anumite substanțe din compoziția lor sunt adevărați prieteni ai sănătății cardiovasculare.
• Pot fi folosite pentru tratarea artritei sau a altor afecțiuni inflamatorii.
• Conțin enzime care grăbesc digestia după o masă copioasă.
• Sunt un bun tratament contra migrenelor.
• Ceaiul călduț din frunze de dafin grăbește vindecarea când suntem răciți ori suferim de gripă, desfundă nasul și calmează durerile de cap.
Ce spune știința
Anumite studii, întreprinse de universități occidentale și publicate în reviste medicale, atestă că preparatele pe bază de frunze de dafin sunt un bun remediu pentru diabetul de tip II. Voluntarii implicați în acest studiu, care au primit vreme de 30 de zile 1-3 g de pudră de dafin, s-au bucurat de o scădere spectaculoasă a valorilor glicemiei, colesterolului și trigliceridelor. Într-un alt caz, s-a dovedit eficiența acestor preparate în tratarea rănilor. Frunzele au rol cicatrizant, antibacterian și antimicotic.
Adaugă comentariu