“Spune-mi ce carte de bucate ai in raft ca să-ţi spun cine eşti.” Ar fi un motto foarte bun pentru o dezbatere pe tema mâncării din ziua de azi. Sub motivul că ne aflăm în secolul XXI, că trăim în plină revoluţie informaţională şi că ritmul vieţii s-a accelerat până la insuportabil, devenim tot mai mult fascinaţi de alimentaţia modernă – moleculară, vegană, frutariană, cu sau fără foc, etc. etc. Bucătăria dispare încet din vocabularul nostru şi este înlocuit de alimentaţie iar de aici nimic nu îi mai poate opri pe autorii de diete miraculoase care ne garantează supravieţuirea până în secolul următor.
Dar ce se întâmplă cu adevărat în mintea şi sufletul nostru, atunci când vorbim de mîncarea cu care ne-au crescut bunicii şi părinţii, de mâncarea pe care vrem s-o împărţim la momente speciale cu familia şi prietenii noştri. Reţeta tradiţională nu înseamnă colesterol şi întreaga listă de pericole (obsesiile zilei de azi) ci înseamnă bucuria de a te simţi parte a unei lumi de care eşti legat prin infinit de multe sentimente – amintiri, dorinţe, speranţe – lume pe care merită să o vizitezi printr-o simplă cină în familie sau cu prietenii.
Iată de ce vă vom recomanda o scurtă listă cu cărţi de bucate al căror scop este de a vă face să vă simţiţi bine. Cei mai cunoscuţi chefs din întreaga lume pledează pentru păstrarea tradiţiilor gastronomice şi pentru plasarea lor în centrul atenţiei atât al bucătarilor cât şi al consumatorilor.
Reţetele vechi ale bunicilor sunt o moştenire pe care nici Jamie Oliver, nici Gordon Ramsay sau Marta Stewart nu au de gând să le uite ci le promovează fiecare, în stilul propriu, în celebrele lor cărţi de bucate.
Veţi găsi aceste cărţi de bucate în toate librăriile online sau cele din orașul tău.
Începem cu „Biblia” tuturor gospodinelor din România – simpla lectură a acestor reţete este o călătorie în timp, în vremuri în care totul se făcea în casă, de la simplele mese din timpul săptămânii, până la ospeţe şi mese de sărbători sau conserve pentru iarnă.
Sanda Marin, Carte de bucate (Editura Humanitas)
In cei aproape 70 de ani de când domneşte, nedetronată de nimeni, în bucătăriile noastre, Sanda Marin a ajuns să însemne pentru români gustul mâncării de acasă. Acesta e ingredientul secret din cele peste 1500 de retete adunate în prezenţa editie integrală.
Peste 1500 de retete, într-un volum „restaurat”, astfel ca pretiosul, vechiul continut sa capete o formă editoriala modernă. Un amănunt, în ediţia de faţă veţi găsi informaţii inedite despre cea care şi-a publicat Cartea de bucate sub pseudonimul Sanda Marin.
În continuare vă recomandăm un best-seller din perioada comunistă dar care se înscrie cu succes în linia tradiţiei gastronomiei româneşti, remarcându-se prin limpezimea textului şi varietatea reţetelor.
Silvia Jurcovan, Carte de bucate (Editura Humanitas)
După imensul succes din 1975 al Cărţii de bucate pentru tinerele gospodine, cumpărată de peste 250 000 de amatori ori fini cunoscători ai artei culinare, Silvia Jurcovan a revenit în 1983 cu o variantă îmbogăţită şi cuprinzătoare – Carte de bucate –, care a cunoscut numeroase ediţii, şi-a depăşit propriul record de vânzări şi, de aproape 30 de ani, e nelipsită din bucătăriile noastre, hrănindu-ne deopotrivă simţurile şi nostalgiile.
Şi acum o călătorie în lumea familiilor regale europene şi a meniurilor acestora. Surpriza principală este simplitatea felurilor de mâncare propuse, o simplitate rafinată care provine din secole de tradiţie.
Principesa Margareta a României, Carte regală de bucate (Editura Curtea Veche)
De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus.
În era internetului, avem şi o foarte populară variantă actuală a Sandei Marin: Jamila. Prezentă cu zeci de demonstraţii culinare pe internet, Jamila îşi face apariţia şi ca autoare a unei luxoase ediţii tipărite.
Jamila Cuisine (Editura Curtea Veche)
Ce puteți găsi în această carte de bucate? În primul rând, rețete savuroase, ușor de pus în practică și pe gustul tuturor. Nu sunt preparate culinare făcute după un rețetar strict, nici creațiile unui bucătar renumit. Sunt rețete ce pot fi gătite de oricine, rețetele mamelor și ale bunicelor noastre, rețete demne de a fi cunoscute de toată lumea și, nu în ultimul rând, rețete care să adune în jurul mesei în-treaga familie.
Este momentul să-şi facă apariţia şi domnii bucătari:
Mircea Radu, Povesti cu gust (Editura Curtea Veche)
Însă, datorită unor fine și discrete jocuri ale memoriei și ale gustului, Mircea Radu asociază fiecare poveste cu o rețetă fie din alte vremuri, fie de acum, fie din bucătăria tradițională românească, fie din cea meridional-orientală. Bucatele iau gustul poveștilor, iar poveștile, inevitabil, pe cel al bu-catelor.
Destul de rar s-a vorbit la noi despre alimentaţia copilului şi doar în cărţile de puericultură. Iată şi o care de bucate pentru cei mici.
Laura Adamache, Yummie – 300 de reţete pentru bebeluşi (Editura Curtea Veche)
Majoritatea obiceiurilor sănătoase de alimentație se formează până la vârsta de 5 ani. Hrana copilului trebuie să fie diferită de cea a unui adult, atât în privința substanțelor nutritive pe care le conține, cât și în privința modului de preparare. Copiii au nevoie de cantități mari de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi zincul, fierul și calciul. Pe de altă parte, consumul de fibre sau de sare trebuie să fie redus, iar rețetele Laurei Adamache respectă principiile alimentației sănătoase, propunând de fiecare dată ingredientele și condimentele permise care dau cel mai bun gust mâncărurilor. Mai mult decât atât, volumul oferă o perspectivă binevenită asupra strategiilor de parenting. Un copil este fericit atunci când are o relație armonioasă cu părinții și cu mâncarea. O parte esențială a fiecărei mese este prezența părinților: pentru a-i încuraja pe cei mici să mănânce sănătos, este ideal să mâncăm alături de ei, în familie.
Iată că un chef român câştigă o prestigioasă distincţie, cartea de faţă oferind reţetele de suflet ale Laurei Cosoi.
Laura Cosoi , Rămâi la masa (Editura Curtea veche)
Marele Premiu Gourmand World Cookbook Awards 2014: Best TV Chef Book – Europe
Cartea Laurei Cosoi este o invitaţie adresată cititorilor de a pătrunde în intimitatea bucătăriei sale. Autoarea ne oferă un „jurnal culinar“, splendid ilustrat, unde sunt adunate reţete pe care ea le îndrăgeşte – feluri de mâncare pe care le prepară adesea, spre deliciul familiei şi al prietenilor de suflet.
Si acum fanul absolut al meselor în familie, întâlnirilor între prieteni, al gustului “mâncării de suflet”, cum singur o denumeşte.
Jamie Oliver, Comfort Food (Editura Curtea veche)
E vorba de acele plăceri vinovate, simple și gustoase, pe care le adorăm cu toții. Cartea aceasta de bucate celebrează amintirile nostalgice, tradițiile, mâncărurile preferate din copilărie. Pune în lumină, totodată, ritualul gătitului, precum și meniurile care te scot din cotidian. Mă refer la deliciile culinare ce îți redau buna dispoziție, aducându-ți un zâmbet larg pe chip.
Acelaşi Jamie începe să fie atent la calorii şi valori nutritive dar nu în detrimentul gustului:
Jamie Oliver, Super Food în fiecare zi (Editura Curtea veche)
Aceasta este cea mai personală carte de bucate pe care am scris o până acum și, pentru a o alcătui, am întreprins o atentă călătorie în lumea sănătăţii și a nutriţiei. Folosindu-mă de ceea ce cunosc cel mai bine – o mulţime de reţete culinare incredibile –, am speranţa ca volumul de faţă să vă ajute să duceţi o viaţă cât mai sănătoasă, fericită și împlinită.
Şi tot el s-a hotărât să nu mai risipească mâncare şi să-i ajute şi pe cei din jur să facă mâncăruri extraordinare cu un buget minim.
Jamie Oliver, Economiseşte cu Jamie (Editura Curtea veche)
Această carte de bucate vă va învăţa cum SĂ GĂTIŢI MÂNCARE SAVUROASĂ ŞI HRĂNITOARE, ECONOMISIND BANI
Mă refer la AROME GROZAVE, reţete de suflet care VĂ VOR UMPLE DE bucurie & MESE COLORATE şi energizante. Fiecare reţetă este foarte NUTRITIVĂ & MAI IEFTINĂ LA PORŢIE DECÂT un meniu cumpărat.
N-ar trebui să fie o problemă să găsiți cărțile lui Jamie Oliver, acestea fiind disponibile în aproape orice librărie online, prin mall-uri sau chiar la chioșcurile de ziare de prin oraș.
Un alt englez, un alt stil dar aceeaşi pasiune pentru mâncarea cu gust şi pentru păstrarea reţetelor de demult.
Gordon Ramsay, Secretele lui Gordon Ramsay (Editura Litera)
Peste 120 de rețete originale apetisante, realizate din cele mai proaspete ingrediente și gătite în maniera unică a charismaticului maestru bucătar britanic. Gordon Ramsay propune metode de preparare simple și clare, deconspirând pentru prima dată cele mai importante secrete ale artei lui.
„Lucru rar, o carte scrisă de un profesionist, care îi ajută chiar și pe amatori să facă ceva mai mult decât să viseze.“
Ultima dar nu cea din urmă este regina bucătăriei tradiţionale americane. Marta Stewart ştie totul de la mama şi bunica ei dar a şi învăţat zeci de reţete din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, între timp a deveni reperul imbatabil al tuturor gospodinelor de peste ocean.
Martha Stewart, Cursuri de Gatit (Editura Litera)
Manual de gătit pentru toţi, de la începători la experţi
Peste 200 de reţete, plus tehnici esenţiale, cu explicaţii despre: Cum să faci o omletă . Cum să faci o friptură la grătar. Cum să găteşti şi să porţionezi un curcan. Cum să faci risotto. Cum să faci supă de pui. Cum să faci crème brûlée…şi multe, foarte multe alte reţete pe care Martha Stewart ni le explică cu atâta răbdare încât cu siguranţă vom reuşi să le preparăm.
Suntem convinşi că site-urile de specialitate reprezintă în momentul de faţă atracţia principală. Dar nimic nu se compară cu o ediţie ilustrată, frumos editată, a unei cărţi de bucate pe care o putem răsfoi fie atunci când ne apucăm de gătit fie când ne facem planuri pentru o masă în familie sau o petrecere de sâmbătă seara. Cumpăraţi cărţi de bucate, ele vor fi cea mai dragă moştenire în gospodăria dumneavoastră.
Adaugă comentariu