Home » Blog » De ce e bine sa includem stevia in alimentatie
Blog

De ce e bine sa includem stevia in alimentatie

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© PhotoSG – Fotolia.com
Când vine vorba de legume sănătoase care sunt și bune la gust, ștevia (Rumex Patientia) nu este chiar în topul preferințelor consumatorilor din întreaga lume.
fotolia_54350559_subscription_xxl.jpg_c_photosg_-_fotolia.com_.jpg

Cu toate acestea, ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a ocoli ștevia în piață sau în supermarket, deoarece prezintă o serie de beneficii pentru sănătate care nu sunt deloc de neglijat. Poate părea doar o plantă oarecare, dar ea este de fapt bogată în nutrienți, chiar dacă nu face parte din bucătăria gourmet. Ea apare e regulă la începutul primăverii, dar cumpărată în cantități mai mari și congelată, poate fi o resursă de sănătate pentru mai multe luni ale anului. Cele mai bune pentru consum sunt frunzele verzi, tinere si mici, dar și cele mari sunt folositoare: pot fi ingredientul de bază pentru sarmale in foi de ștevie.

 

Beneficiile șteviei

Ceea ce transformă ștevia într-un aliment-minune este faptul că nu te ajută să tratezi o singură parte din organismul tău, ci are beneficii pentru foarte multe părți ale corpului. Pare aproape incredibil cum o singură plantă îți oferă un păr mai sănătos dar în același timp, întărește și sistemul osos.

•Un păr mai sănătos – Știai că dacă amesteci șamponul tău cu un concentrat de ștevie, părul tău crește mai repede? Mai mult, poți scăpa de mătreață.

•Oase mai puternice – Ștevia are proprietăți ce ajută absorbția și fixarea calciului în organism, fiind benefică pentru femeile ce suferă de osteoporoză.

•Distruge gingivita – Ștevia acționează ca un anti-bacterian care distruge pericolele din cavitatea bucală și te ajută să previi chiar și cariile.

•Te ajută la indigestie – Atunci când ai gastrită și simți arsurile stomacale specifice acesteia, poți consuma liniștit ceai de ștevie. Ea ajută la reglarea sistemului digestiv și reduce cantitatea de acizi din stomac.

 

Rețete cu ștevie

Acestă plantă poate fi folosită ca ingredient într-o multitudine de mixuri culinare variate. Poți folosi planta la diverse ciorbe, cea mai comună fiind cea cu praz ștevie si lobodă.

 

Poți prepara o ruladă sănătoasă de ștevie, folosind numai 3 legături, 2 cepe, un cartof și o legătură de mărar pentru umplutură. Ștevia mai stă și la bază mâncării ce îi poartă numele. Cu 4-5 legături din această plantă, ulei, bulion, ceapă verde și condimente precum sare și vegeta, poți realiza mâncare de ștevie, ideală pentru cei care țin post sau pentru vegetarieni. După spălarea șteviei, adaugă apa cu sarea la fiert și adaugă ștevia pentru un clocot atunci când apa începe să fiarbă. Călește ceapa în timp ce strecori ștevia și o toci pe un fund de lemn. Peste ceapa călită, adaugă bulionul și jumătate de cană de apă folosită la fierberea șteviei. Când acest amestec fierbe adaugă și ștevia tocată.

 

Un alt preparat delicios cu ștevie este plăcinta cu verdețuri de primăvară: spanac, leurdă, lobodă, ștevie, ceapă si usturoi, toate verzi, proaspete, pline de savoare si vitamine. Ștevia mai poate fi folosită în salate, supe, ca garnitură pentru cărnurile grase, în quiche sau drept condiment, tocată.

 

Dacă ai o predispoziție spre a dezvolta pietre la rinichi, este mai bine să eviți ștevia deoarece conține acid oxalic! În schimb, este foarte indicată în curele de slăbire sau detoxifiere deoarece conține puține calorii (21 kcal/100g) și multe, multe vitamine și minerale (Fier, Calciu, Magneziu, Potasiu si Viramina C).

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE