Home » Blog » De unde iei cele mai bune proteine
Blog

De unde iei cele mai bune proteine

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Deşi proteinele constituie un etern subiect de dispută între vegani şi carnivori, ambele tabere au totuşi un punct de vedere comun: toată lumea are nevoie de proteine, esenţiale pentru un fizic sănătos şi un psihic armonios.
proteine.jpg

Proteinele se găsesc în fiecare celulă, ţesut, organ din corpul uman. Termenul „proteină“ provine din grecescul protos, care înseamnă „primul“. Ele sunt substanţe pe care corpul le folosește pentru a crea noi celule și a menține țesuturile funcționale, musculatura în formă şi toate funcțiile neurologice valide. Lipsa unui minim necesar de proteine ne poate afecta fizic, dar şi psihic.

 

De unde le luăm

Bineînţeles, din alimente. Prin procesul de digestie, proteinele ingerate se transformă în aminoacizi de care corpul are nevoie pentru a funcționa corect. Iată ce trebuie să mâncăm pentru un aport consistent de proteine:

 

carne;

pește;

ouă;

 

Ouă ochiuri cu roșii cherry

 

lactate;

nuci şi seminţe;

soia;

fasole uscată;

mazăre.

 

Proteine găsim şi-n cereale (orez, porumb), alte legume (ciuperci, spanac, sparanghel, broccoli, conopidă, cartofi, ţelină, morcovi, varză) şi în fructe (cantităţi infime). În cazul în care am eliminat din alimentaţie produsele de origine animală, furnizoare de proteine complete – cele care asigură organismului necesarul de aminoacizi esenţiali, pe care corpul nu-i poate produce –, trebuie să mâncăm cât mai variat pentru a ne procura necesarul de proteine. Soia şi quinoa, singurele alimente care, în afară de carne, conţin proteine complete, nu trebuie să lipsească de pe masa vegetarienilor.

 

Salata de quinoa

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE