Home » Deserturi & băuturi » Deserturi tradiționale de Crăciun din întreaga lume
Deserturi & băuturi

Deserturi tradiționale de Crăciun din întreaga lume

deserturi tradiționale
Vrei să simţi la maxim atmosfera de Crăciun? Fă loc în meniu pentru aceste deserturi clasice, provenite din colţuri diferite ale lumii!
deserturi_clasice_de_craciun_din_intreaga_lume.jpg

Franţa: Buturuga de ciocolată / Bûche de Noël

Cui nu-i place o prăjitură decadentă, îngropată în ciocolată?

Bûche de Noël este desert tradiţional de Crăciun în Franţa şi se prezintă sub forma unei rulade cu crema de cacao, cafea sau unt, învelită în straturi de ciocolată aranjate în aşa fel încât să semene cu scoarţa unui copac.

Buturuga de Crăciun poate fi ornată cu zahăr pudră, pentru a induce ideea de zăpadă,  fructe de pădure sau ciupercuţe preparate din marţipan.  

Există mai multe legende legate de apariţia acestei prăjituri, una dintre ele sugerând că francezii ar fi inventat reţeta atunci când Napoleon a interzis populaţiei să mai aprindă focul în sobe – se credea că astfel se previne extinderea bolilor pe timp de iarnă.

Şi atunci, oamenii au înlocuit petrecerea timpului liber în jurul sobei cu prepararea acestei prăjituri în formă de buturugă.

Buturuga de Crăciun e o adevărată provocare pentru orice gospodină, dar şi un răsfăţ culinar!

Vezi reţeta aici: Buturuga de ciocolată.

Germania: Tort Pădurea Neagră

Rafinat şi elegant, tortul Pădurea Neagră este alegerea perfectă pentru orice masă de sărbătoare! Originar din sud-estul Germaniei, din zona Pădurea Neagră, acest tort e combinaţia ideală între ciocolată, frişcă şi vişine (sau cireşe, în funcţie de reţeta). Conţine mai multe blaturi pufoase de cacao, separate cu straturi generoase de frişcă şi vişine.

În mod tradiţional, tortul Pădurea Neagră se găteşte cu Kirsch(wasser), un brandy dublu distilat din cireşe amare Morello, care se prepară în Pădurea Neagră. Nu trebuie însă să te duci până acolo ca să cumperi brandy-ul – încearcă reţeta de tort Pădurea Neagră cu gem de vişine şi cireşe glasate. E delicioasă!

Austria: Tort Sacher

În Austria, pe 5 decembrie e Ziua Naţională a Tortului Sacher, aşadar nu e de mirare că această prăjitură este asociată nu numai cu Viena, ci şi cu sărbătorile de iarnă. Este un desert scandalos, şi la propriu, şi la figurat, între Eduard Sacher, fiul lui Franz Sacher, cofetarul care a inventat reţeta, şi Demel, cofetăria oficială a Imperiului Austriac, izbucnind în secolul al XIX-lea o dispută legată de originea tortului, care nu s-a stins până în secolul al XX-lea.

Tortul Sacher este însă creaţia lui Franz Sacher. În 1832, când Prinţul Metternich a cerut să i se prepare un desert special pentru un banchet şi cofetarul său s-a îmbolnăvit de gripă, ucenicul acestuia, în vârstă de doar 16 ani, a preparat tortul cu ciocolată neagră şi gem de caise care avea să-l facă celebru.

Tortul Sacher original se prepară doar la Hotelul Sacher din Viena, de unde sunt distribuite în toată lumea în jur de 360.000 de torturi anual. Reţeta originală este ţinută secret, încuiată într-un seif din hotel, dar desigur că există numeroase reţete după care poţi prepara acest desert elegant. În mod tradiţional, tortul Sacher se serveşte alături de frişcă neîndulcită.

Vezi reţeta aici: Tort Sacher.

Noua Zeelanda şi Australia: Pavlova

Bezelele Pavlova sunt delicate şi elegante, potrivite pentru mesele festive şi populare în perioada sărbătorilor de orice fel, mai cu seamă în Australia şi Noua Zeelandă, cele două ţări care încă îşi dispută originea desertului. Cei mai mulţi cercetători tind să dea dreptate neo-zeelandezilor, susţinând că prima Pavlova a fost preparată la un hotel din Wellington, în 1926, când balerina Anna Pavlova era în turneu prin Noua Zeelandă şi Australia.

Cert e că această bezea specială a fost creată în onoarea dansatoarei ruse şi că este o combinaţie delicioasă de texturi pufoase şi crocante. De obicei, Pavlova este ornată imediat înainte de servire cu frişcă şi fructe proaspete, în special kiwi, fructul pasiunii şi căpşune.

Vezi reţeta aici: Bezele Pavlova.

Foto:  Fotolia
Facebook Comments

Diana Colcer

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.