Blog

Dictionarul carnurilor

Text
Luminita Tabaran
Sursa
Femeia de azi
Foto
© MIGUEL GARCIA SAAVED – Fotolia.com
20% din necesarul nutriţional zilnic trebuie să-l constituie proteinele. Dacă eşti în post, alege-le pe cele vegetale, dacă nu, optează pentru tipurile de carne care ţin la silueta ta.
carne_sanatoasa_fotolia_63808842_subscription_l.jpg_c_miguel_garcia_saaved_-_fotolia.com_.jpg

Proteinele sunt necesare pentru o alimentaţie sănătoasă, trebuie doar să le asociezi corect, deci cu fibre (legume), şi să le alegi pe cele mai puţin grase. Medicii susţin chiar că proteinele pot inactiva alcoolul, astfel nu vei greşi dacă îl asociezi cu proteinele din carne, ouă şi brânză. Totuşi, asta nu trebuie să încurajeze consumul de alcool.

 

Cate calorii au carnurile:

Carnea de porc – 212 kcal/100 g – conţine multe proteine, e bogată în fier, dar şi în colesterol… Dacă vrei neapărat să o consumi în dietă, alege doar muşchiul fără pic de grăsime şi cel mult 150 g la o masă.

Carnea de gâscă – 371 kcal/100 g – e bogată în fier şi zinc, dar şi în grăsimi saturate. Nu se recomandă în diete pentru slăbit sau de întreţinere.

Carnea de miel – 586 kcal/100 g – are puţin sodiu, dar mult zinc şi fier. Din păcate, şi ea este bogată în grăsimi saturate. Nu se recomandă în dietă. Totuşi, poţi consuma de Paşte, pregătită fără grăsime şi alături de legume fierte.

Carnea de curcan – 160 kcal/100 g – este o bună sursă de proteine, de vitamina B3, vitamina K, fier, calciu, dar şi de potasiu. Păcatul ei este că are mult colesterol. O poţi consuma şi în dietă, dar nu frecvent şi nu mai mult de 200 g.

Organele de pui – 124 kcal/100 g – sunt bogate în vitamine A, C, B3, în calciu, fier, magneziu, fosfor şi potasiu, dar şi în colesterol. Totuşi, datorită bogăţiei de proteine, vitamine şi minerale, sunt recomandate în dietă, dar nu în mod curent.

Carnea de pui – 150 kcal/100 g – este una dintre cărnurile uşor digerabile, e bogată în proteine uşoare, în fier, zinc, magneziu şi vitamine. Este recomandată în diete. Se pot consuma cam 150-200 g la o masă.

Carnea de vită – 197 kcal/100 g – este o importantă sursă de proteine, dar şi de calciu, fier, sodiu, zinc şi acid folic. Este deseori recomandată în diete, fiartă sau la grătar. Ai grijă, carnea de viţel conţine mult colesterol!

Carnea de peşte – e bogată în proteine, are un conţinut scăzut de grăsimi şi reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi de tip omega 3. Cele mai sănătoase feluri în care se poate găti carnea de peşte sunt: la cuptor, la grătar sau abur. Calorii: crap – 100 kcal/100 g, cod – 107 kcal/100 g, morun – 89 kcal/100 g, macrou – 205 kcal/100 g, păstrăv – 116 kcal/100 g, şalău – 86 kcal/100 g, somon – 213 kcal/100 g, ton în suc propriu – 105 kcal/100 g.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE