Home » Blog » Dieta anti-inflamatoare – dieta care te apara de boli cronice si imbatranire prematura
Blog

Dieta anti-inflamatoare – dieta care te apara de boli cronice si imbatranire prematura

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Inflamaţiile sunt responsabile pentru declanşarea a numeroase boli cronice, inclusiv cancer. Iată ce trebuie să mănânci ca să le vii de hac!
dieta_anti-inflamatoare_dieta_care_te_apara_de_boli_cronice_si_imbatranire_prematura.png

Inflamaţiile sunt reacţia de apărare a organismului în faţa agresiunilor cauzate de bacterii, viruşi, paraziţi, factor fizici precum căldura, frigul, traumatismele, ultravioletele, substanţe toxice (pesticide, ierbicide) sau chiar produse de propriul nostru organism, cum ar fi glucoza, ureea, amoniacul sau acizii biliari.

 

În timp ce nu ne stă în putere să controlăm inflamaţiile declanşate de viruşi foarte agresivi, precum HIV sau virusul hepatitei C, pe altele le putem preveni şi reduce prin intermediul alimentaţiei.

 

Iar când vine vorba de diete anti-inflamatoare, dieta doctorului Andrew Weil este printre cele mai eficiente şi mai apreciate, fiind recunoscută inclusiv de către Asociaţia Americană pentru Dietă.

 

Totuşi, nu este propriu-zis o dietă – nu are un meniu care trebuie urmat pentru o anumită perioadă de timp şi nici nu are ca scop scăderea în greutate (deşi kilogramele în plus se vor pierde, în timp).

Dieta pentru infecţii urinare

 

Dieta doctorului Weil este mai degarabă un stil de viaţă bazat pe informaţii ştiinţifice şi principii nutriţionale recunoscute ca fiind eficiente, care promovează consumul acelor alimente ce previn sau reduc inflamaţiile organismului. Ca reguli generale, Weil recomandă să mâncăm mai puţin şi să facem mai mult sport, să mâncăm diversificat, cât mai multe legume şi fructe şi cât mai puţine alimente procesate.

 

Aport caloric: 2.000-3.000 calorii/ zi  

Limita minimă este pentru femeile şi persoanele slabe şi mai puţin active, în timp ce bărbaţii şi persoanele mai corpolente şi mai active au nevoie de mai multe calorii (maxim 3.000). Fiecare masă ar trebui să includă carbohidraţi, grăsimi şi proteine.

Carbohidraţi: 160-200 g/ zi pentru femei, 240-300 – bărbaţi

Sunt importanţi deoarece organismul îi transformă în energie, dar atunci când îţi hrăneşti corpul cu prea mulţi carbohidraţi (sau cu carbohidraţi extraşi din alimente rafinate), apare excesul de greutate. Aşadar:

MĂNÂNCĂ: alimente cât mai puţin rafinate şi procesate, cu indice glicemic scăzut, precum cereale integrale (orez brun, bulgur), fasole, cartofi dulci şi, cu moderaţie, paste gătite al dente.

EVITĂ: alimentele care conţin zahăr şi făină albă, mai ales pâine şi snacks-uri (chipsuri, covrigi etc.). Fructoza şi siropul de porumb sunt alte două ingrediente de care trebuie să te fereşti.

Dieta Ornish – cea mai buna dietă pentru inimă, siluetă şi longevitate

 

Grăsimi: 67 grame/ zi

Deşi sunt blamate de toată lumea, organismul are nevoie de grăsimi pentru a menţine sănătatea părului şi a pielii, şi a se proteja împotriva infecţiilor. O cantitate prea mare de grăsimi însă duce la supraponderabilitate şi creşterea riscului de cancer, diabet sau afecţiuni ale inimii. Aşadar:

MĂNÂNCĂ: grăsimi sănătoase (ulei de măsline extra-virgin, ulei organic de răpiţă sau de floarea-soarelui, avocado, nuci, migdale, caju), dar şi acizi graşi Omega 3 (somon, sardine conservate în apă sau ulei de măsline, hering), seminţe de in şi de cânepă.

EVITĂ: grăsimile săturate (unt, frişcă, brânză grasă, pieliţa de pe carnea de pui, uleiul de şofran şi de porumb) şi nu consuma sub nicio formă margarină şi produse care conţin uleiuri parţial hidrogenate.

Proteine: 80-120 grame/ zi

Sunt importante deoarece menţin structura organismului şi pot fi transformate în glucoză şi apoi în energie. Persoanele care au probleme cu rinichii sau suferă de alergii şi boli autoimune trebuie însă să consume mai puţine proteine.

MĂNÂNCĂ: proteine vegetale, mai ales din fasole şi soia.

EVITĂ: proteinele animale, cu excepţia celor din peşte şi lactate de calitate.

Dieta MIND sau ce să mănânci pentru a te proteja de Alzheimer

 

Fibre: 40 grame/ zi

Fibrele nu se digeră, ci sunt fermentate de flora locală pentru a hrăni celulele intestinale, crescându-le rezistenţa în faţa agresorilor. Fibrele nu aduc calorii în organism, dar dau senzaţia de saţietate şi rezolvă problemele digestive (constipaţie, balonare, crampe, diaree etc.).

MĂNÂNCĂ: legume şi fructe (mai ales fructe de pădure), cereale integrale, nerafinate, nuci şi seminţe.

Fitonutrienţi

Sunt substanţe din categoria antioxidanţilor care apără organismul de boli grave precum cancer, boli cardiovasculare şi neurodegenerative, precum şi de îmbătrânire prematură. Fitonutrienţii se regăsesc în legume (mai ales roşii, crucifere, legume cu frunze de culoare verde închis), fructe (mai ales fructe de pădure, portocale şi fructe galbene), ciuperci, ciocolată neagră (cu minim 70% cacao), ceai alb, verde şi oolong.

În plus, dieta anti-inflamatoare a doctorului Weil sugerează suplimentarea nutrienţilor din alimente cu doze zilnice de aspirină (81-162 miligrame) şi coenzima Q10 (60-100 miligrame), dar numai dacă medicul îţi recomandă să iei aceste suplimente pe cale orală.

Pe lângă marele beneficiu de a preveni şi reduce inflamaţiile din organism, această dietă asigură energia, vitaminele, mineralele şi toţi nutrienţii de care corpul are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali. 

Alimentul care salvează creierul de la îmbătranire

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.