Senzaţia de arsură şi durerile intense de articulații provocate de gută pot fi semnificativ reduse prin dietă. Eliminând cauza, se elimină şi efectele.
O formă dureroasă de artrită, guta apare atunci când nivelul acidului uric din sânge este foarte ridicat, ajungând să se depună, sub formă de cristale de uraţi, la nivelul articulaţiilor mici. Cum principala cauză este considerată a fi alimentaţia incorectă, schimbarea obiceiurilor alimentare este esenţială atât pentru eliminarea simptomelor, cât şi pentru evitarea complicaţiilor. Aşadar, ce incluzi şi ce excluzi din meniu?
Alimente interzise
Sunt cele care cresc nivelul acidului uric și trebuie evitate. Printre ele se numără carnea de vânat, cea de animal tânăr (pui, viţel, miel), organele (inimă, rinichi, ficat, creier), untura, icrele şi peştele gras (sardine, scrumbie, somon, hering), smântâna şi frişca.
Evitate ar trebui să fie şi unele legume (roşiile, mai ales sucul de roşii, spanacul, sfecla roşie, fasolea boabe, soia). Important este şi să se limiteze consumul de sare.
Alimente permise
Hrana celor afectaţi de gută ar trebui să fie compusă mai ales din legume, fructe, cereale și lactate (lapte dulce, lapte bătut, iaurt, brânzeturi nesărate şi cu conţinut redus de grăsime).
Permise sunt şi carnea slabă, de vită sau pasăre, şi peştele slab, preparate la aburi sau grătar, de 2-3 ori pe săptămână. În zilele în care nu se consumă carne, necesarul de proteine poate fi asigurat din lactate şi ouă fierte (1-2 pe săptămână).
Cura cu ţelină
Asociată cu un regim vegetarian, se poate spune despre ţelină că face minuni în caz de gută! Consumul a 4-5 tulpini de ţelină pe zi le poate fi de mare ajutor bolnavilor. Pot fi incluse, de preferinţă crude, în salate şi sosuri picante. La fel, frunzele.
Benefic este și sucul din rădăcină de țelină. Se stoarce sucul din rădăcina de ţelină, foarte bine spălată şi necurăţată de coajă, şi se beau zilnic între 50 şi 150 ml (poate fi combinat cu suc de morcovi, în proporţie 3:1), dimineaţa, pe nemâncate, în cure de două săptămâni.
Hidratarea, cel puţin 2 l de apă pe zi, este esenţială în gută, apa ajutând organismul să elimine surplusul de acid uric. În schimb, alcoolul, chiar și în cantități mici, poate declanșa o criză, în special berea și tăriile fiind complet interzise.
Citește și: Utilizări și leacuri ale celor mai cunoscute condimente și plante aromatice
articol preluat din revista Sănătatea de azi nr. 4/2020
Revista Sănătatea de azi poate fi citită și în format electronic, prin intermediul platformei Magzter. Opțiuni: abonament anual sau ediții singulare (inclusiv ediții vechi).
text: Olga Sveduneac
sursă foto: iStock
Adaugă comentariu