Home » Blog » Dieta MIND sau ce sa mananci pentru a te proteja de Alzheimer
Blog

Dieta MIND sau ce sa mananci pentru a te proteja de Alzheimer

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
O combinaţie între dieta mediteraneană şi DASH, dieta MIND se dovedeşte a fi capabilă să reducă cu până la 53% riscul de a face Alzheimer!
dieta_mind_sau_ce_sa_mananci_pentru_a_te_proteja_de_alzheimer.jpg

Alzheimer este o boală teribilă ce afectează zonele creierului care controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul.

 

Nu se ştie exact ce anume o cauzează, tocmai de aceea nimeni nu se poate considera la adăpost şi orice nou-descoperită metodă posibilă de a preveni demenţa trebuie întâmpinată cu importanţă cuvenită.

 

Ideea că alimentaţia ar putea fi unul dintre numeroşii factori cu rol în declanşarea Alzheimer a apărut când oamenii de ştiinţă au realizat că această boală e mai rar întâlnită în ţări precum Italia şi Japonia, unde populaţia mănâncă multe legume, fructe şi peşte.

Dieta fără bătrâneţe

 

Acum, un nou studiu vine să „incrimineze” alimentaţia ca posibilă cauză a demenţei mentale. Peste 900 de persoane cu vârste cuprinse între 58 şi 98 de ani au fost chestionate asupra dietei lor şi supuse la testări neurologice repetate de către cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago.

 

S-a descoperit astfel că persoanele care au urmat dieta MIND prezentau un risc cu 53% mai scăzut de a se îmbolnăvi de Alzheimer. MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) este o combinaţie între dieta mediteraneană şi dieta DASH (Abordări Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii), care se pare că poate încetini declinul mental ce se produce odată cu înaintarea în vârstă.

Paleodieta – cea mai veche dietă din lume

 

Ca orice regim alimentar, şi dieta MIND vine cu o listă de alimente „bune” şi „rele”, mai exact cu „10 grupe de alimente sănătoase pentru creier” şi „5 grupe de alimente nesănătoase”:

 

Dieta MIND – Cele 10 alimente bune pentru creier

Legume cu frunze verzi (spanac, broccoli, kale etc.) – cel puţin 2 porţii pe săptămână ajută, dar creierul tău va avea cel mai mult de câştigat dacă mănânci săptămânal şase sau mai multe porţii de legume cu frunze verzi, deoarece sunt încărcate de vitamina A şi C care ajută funcţia cognitivă a creierului.

Alte legume – meniul zilnic trebuie să includă o salată şi cel puţin încă un tip de legumă.

Cereale integrale – sunt de bază în dieta MIND; autorii studiului recomandă consumul a cel puţin 3 porţii de cereale integrale pe zi.

Vin – 1 pahar de vin pe zi, obligatoriu.

Fructe de pădure, în special afine şi căpşune, de cel puţin două ori pe săptămână; aceste două tipuri de fructe s-au dovedit a fi cele mai eficiente în a proteja creierul.

Ulei de măsline – studiul a dezvăluit că persoanele care consumă şi gătesc cu ulei de măsline sunt mai protejate în faţa declinului mental.

Nuci – cel puţin 5 porţii pe săptămână. Nucile conţin grăsimi sănătoase, fibre şi antioxidanţi care fac bine creierului; în plus, scad colesterolul rău şi reduc riscul de boli de inimă, afecţiuni recunoscute ca fiind factori de risc pentru Alzheimer.

Fasole – cel puţin 3 porţii pe săptămână. Este bogată în fibre şi proteine şi conţine puţine calorii şi grăsimi, fiind un aliment obligatoriu în dieta MIND.  

Peşte – nu e nevoie să mănânci în fiecare zi, ca în cazul dietei mediteraneene; o porţie de peşte pe săptămână este suficient pentru a-ţi proteja creierul.

Carne de pui – două sau mai multe porţii pe săptămână.

Meniu pentru vârsta a 3-a

 

Dieta MIND – Cele 5 alimente de evitat

Brânză – consum-o doar o dată pe săptămână.

Dulciuri şi produse de patiserie – redu consumul la 5 porţii pe săptămână.

Mâncare prăjită şi fast food – dacă simţi nevoia de cartofi prăjiţi, burger şi alte asemenea preparate, limitează-te, de dragul sănătăţii creierului (şi al siluetei tale!), la o singură porţie pe săptămână.

Carne roşie – dieta MIND nu interzice carnea roşie, dar recomandă reducerea consumului la 4 porţii pe săptămână (este, oricum, mai mult decât în cazul dietei mediteraneene, care permite doar o porţie).  

Unt şi margarină – trebuie să te mulţumeşti cu mai puţin de o lingură pe zi.

 

Dieta MIND nu este, aşadar, o dietă cruntă şi restrictivă. Nu interzice nimic, doar limitează consumul anumitor alimente care s-au dovedit a avea efecte negative asupra sănătăţii creierului. Partea frumoasă este că, chiar dacă respecţi doar jumătate din condiţiile dietei MIND, tot te vei bucura de protecţie împotriva demenţei. Desigur, să urmezi dieta ca la carte pentru tot restul vieţii îţi oferă cea mai bună protecţie!

Fructele mov ţin bolile la distanţă

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.