Home » Blog » Dieta TLC – cea mai buna dieta pentru un colesterol sanatos
Blog

Dieta TLC – cea mai buna dieta pentru un colesterol sanatos

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Dieta TLC este una dintre cele mai sănătoase diete ale momentului, fiind recomandată atât de nutriţionişti, cât şi de cardiologi!
dieta_tlc_cea_mai_buna_dieta_pentru_un_colesterol_sanatos.jpg

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes = schimbări de viaţă cu efect terapeutic) a fost creată de Institutul American al Sănătăţii Colesterolului şi este recomandată de Asociaţia Americană a Inimii ca fiind un regim alimentar care poate să reducă riscul de boli cardiovasculare.

 

Promiţând să scadă nivelul de colesterol rău cu 8-10% în şase săptămâni, dieta TLC se concentrează pe reducerea consumului de grăsimi săturate din alimentaţie, precum carnea grasă, lactatele integrale şi mâncărurile prăjite, deoarece aceastea cresc colesterolul rău şi, odată cu el, riscul de a face infarct sau accident vascular cerebral.

 

Lactatele consumate trebuie să fie degresate, carnea – slabă, iar grăsimile – nesaturate, în special uleiuri monosaturate precum uleiul de măsline, de arahide sau rapiţă.

Dieta MIND sau ce să mănânci pentru a te proteja de Alzheimer

 

Un total de 2.500 de calorii pe zi pentru bărbaţi şi 1.800 pentru femei este recomandat pentru reducerea colesterolului rău, iar dacă vrei să şi slăbeşti câteva kilograme, redu aportul caloric zilnic la 1.600 (bărbaţi), respectiv 1.200 (femei).

 

Dieta TLC – Ce şi cât mănânci?

Fructe: 2-4 porţii pe zi (o porţie însemnând: 1 măr/ 1 portocală/ jumătate de banană/o cană cu fructe de pădure sau pepene/ ¾ cană suc de fructe).

 

Fructele de pădure scad colesterolul şi glicemia

 

Legume: 3-5 porţii pe zi (o porţie însemnând: 1 cană de legume cu frunze verzi, jumătate de cană cu legume proaspete sau gătite, ¾ cană suc de legume).

 

Pâine, cereale, paste, orez: minim 6 porţii pe zi (1 porţie însemnând: o felie de pâine, 30 grame cereale, jumătate de cană de orez sau paste).

 

Carne slabă (de pui, fără pieliţă, sau peşte), fasole uscată, mazăre uscată: nu mai mult de 150 grame pe zi.

 

Ouă: maxim 2 gălbenuşuri pe săptămână, albuşuri câte vrei.

 

Lactate: 2-3 porţii pe zi (o porţie însemnând 1 cană de lapte/ iaurt degresat sau 30 grame brânză degresată).

 

Aşadar, dieta TLC presupune să consumi multe legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate, peşte şi carne de pui fără pieliţă. Tu alegi cum să le combini, important este să respecţi porţiile recomandate şi să nu depăşeşti aportul caloric zilnic stabilit.

 

Paleodieta – cea mai veche dietă din lume!

 

Beneficiile dietei TLC

Scade colsterolul rău şi îl protejează pe cel bun, datorită consumului redus de calorii şi grăsimi săturate.

 

Menţine inima sănătoasă – o dietă bogată în legume, fructe şi cereale integrale, dar săracă în sare şi grăsimi saturate, este considerată cel mai bun mod de a păstra colesterolul şi presiunea sangvină la nivel optim, precum şi de a ţine la distanţă bolile de inimă

 

Stimulează scăderea în greutate – deşi a fost creată cu scopul de a acţiona asupra colesterolului, nu asupra kilogramelor în plus, dieta TLC este o dietă cu puţine calorii şi grăsimi, ceea ce inevitabil duce la scăderea în greutate.

 

Poate preveni diabetul – conform unui studiu publicat în Journal of Atherosclerosis and Thrombosis, nivelul de insulină a scăzut în cazul persoanele cu colesterol ridicat care au urmat dieta TLC. Un nivel scăzut de insulină în sânge înseamnă mai puţine şanse de a dezvolta diabet de tipul 2.

 

Nu are efecte secundare asupra sănătăţii, dieta TLC fiind sigură chiar şi pentru copii şi adolescenţi.

 

Nu te baza însă doar pe dieta TLC pentru a scapă de colesterol! Trebuie să combini regimul alimentar cu exerciţiul fizic, renunţarea la fumat şi slăbitul, dacă e cazul.

 

Ceaiuri care scad colesterolul

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.