Astăzi vă facem cunoștință cu Pavlos Delotis, bucătar de origine greacă, pe care l-am provocat și l-am rugat să ne împărtășească câteva din secretele bucătăriei grecești, pornind de la ingredientele principale.
Pavlos, a acceptat să dezvăluie rețeta preferată, dar și cum poți găti acasă unul din cele mai apreciate preparate culinare din Grecia, calamarul umplut cu brânză.
-
Bucătăria grecească este renumită pentru specialitățile din fructe de mare combinate cu brânzeturi sau preparatele pe bază de carne de miel. Care este cu adevărat cel mai relevant preparat din bucătăria grecească?
Pavlos: Atât fructele de mare cât și carnea de miel, sunt ingredientele cele mai des folosite în bucătăria grecească. Este greu de ales între ele.
Ambele sunt preferate atât de locuiorii greci, cât și de turiști. Fructele de mare combinate cu brânzeturi sunt foarte populare pe insule iar carnea de miel mai mult pe continent, în orașe.
-
Calamarul umplut cu brânzeturi este o încântare pentru iubitorii bucătăriei grecești. Care este secretul umpluturii? Ce amestec de brânzeturi este folosit?
Pavlos: Acest preparat este un preparat de vară foarte popular. Pentru umplutură se folosește unul dintre cele mai uzuale ingrediente ale bucătăriei grecești – brânza feta. Aceasta, împreună cu usturoiul și peperoncino dau o savoare aparte calamarului.
Puteți găsi acest preparat Marți la Seara Grecească by Chefs Experience.
-
Care este rețeta ta preferată? O poți împărtăși cu noi pentru a ne putea bucura de savoarea Greciei și în propria bucătărie?
Pavlos: Preparatul meu preferat este Saganaki.
Acest fel de mancare se prepară foarte ușor.
Ingrediente:
- Ulei de măsline
- 3 creveți
- 2 căței de usturoi
- 1 felie Brânză feta
- 1 shot Ouzo
- 350 gr Piure de roșii
- Sare&piper
- Pâine prăjită
- Oregano
- 1 Ardei iute
Modalitate de preparare:
În tigaie se pun: o lingură de ulei de măsline, trei creveți tăiați bucățele, alături de care se adaugă usturoi tăiat mărunt. Lăsăm 3-4 minute pe foc până prind culoare, după care se adaugă un shot de Ouzo, sare și piper.
Dupa ce se evaporă Ouzo se adaugă 350 gr de piure de roșii, mai lăsăm 3 min pe foc, după care punem amestecul într-un vas de metal și inainte de a-l introduce în cuptor adăugăm 1 ardei iute tăiat mărunt, pătrunjel și o felie de brânză feta. Lăsăm în cuptor pentru alte 8 minute la 180 grade, iar după ce este gata se servește cu pâine prăjită peste care punem ulei de măsline și oregano.
Vă recomand să serviți acest preparat cu un pahar de vin alb sau bere!
Poftă buna:)
-
3 ingrediente ce nu lipsesc niciodată din bucătărie?
Pavlos:
- ulei de măsline
- usturoi
- pâine prajită.
5. Care este cheia unei seri grecești autentice?
Pavlos: Autenticitatea unei seri grecești constă în mâncare, muzică, băutură și oameni dragi. Pentru noi, grecii, cina este cea mai importantă parte a zilei și este un moment petrecut alături de prieteni și familie.
Nu se intamplă în cultura noastra să iei cina de unul singur. Pentru noi acesta este ca un ritual ce definește și păstrează legăturile și unitatea dintre noi.
Eu colaborez acum cu un restaurant din Calea Floreasca 55 unde vă invit să trăiți atmosfera ideală a unei seri autentice grecești: mâncare, muzica live, băutură și prieteni.
-
O destinație culinară de trecut pe lista de dorințe?
Pavlos: Eu personal iubesc și admir bucătăria indiană, deoarece include foarte multe tehnici de gătit, multe arome și condimente. Deci, India ar fi pe lista mea de dorințe.
-
5 cuvinte cu care poți descrie bucătăria grecească?
Pavlos: Autenticitate, Varietate, Sănătate, Deliciu culinar, Divertisment
Autor: Daniela Niculi
Adaugă comentariu