Originar din Orientul Mijlociu, smochinul este astăzi cultivat în lumea întreagă, inclusiv în România. Totuși, arbustul se dezvoltă cel mai bine într-un climat mediteranean, motiv pentru care smochinele se regăsesc des în dietele mediteraneene. Este important de menționat că arbustul este apreciat nu doar pentru fructele sale, ci și pentru rolul său decorativ.
Despre istoria smochinului se pot scrie cărți întregi, deoarece el este menționat încă din Geneză, în momentul în care Adam și Eva îi folosesc frunzele pentru a se acoperi după săvârșirea păcatului originar. Totuși, pe noi ne interesează fructele lui aromate și dulceața delicioasă pe care o poți face din ele.
Așa că lăsăm istoria și legendele pentru altă dată și ne apucăm de treabă.
Ingrediente
- 5 kg smochine – nu foarte coapte, pentru a nu se sparge
- 3 kg zahăr
- 3 l apă
- 2 lămâi + 1 plic sare de lămâie
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
Poți să folosești mai puțin zahăr (sau chiar deloc!), în funcție de gustul pe care vrei să-l obții.
Mod de preparare
Pune la fiert apa cu zahărul până se face un sirop.
În acest timp, spală smochinele, taie-le codițele și pune-le într-un vas cu apă în care ai dizolvat bicarbonatul de sodiu. Lasă-le timp de 15-25 de minute în această apă pentru ca bicarbonatul să întărească fructul. Apoi, cu o strecurătoare, scoate smochinele și pune-le în siropul pregătit. Lasă-le să fiarbă timp de 2-3 ore, la foc mic.
Trebuie menționat că timpul fierbere diferă în funcție de mărimea fructelor. Dacă smochinele sunt mai mari, vor fierbe timp de 3 ore, iar dacă sunt mici, atunci trebuie fierte timp de 2 – 2 1/2 ore.
Cu 20 de minute înainte de a finaliza fierberea, pune sarea de lămâie și lămâile tăiate felii. Pune dulceața fierbinte în borcane. Este recomandat să le capsezi abia a doua zi, după ce s-a format o crustă.
Servește dulceața de smochine pe tartine cu unt sau alături de un platou de brânzeturi.
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu