1. Puneti doua farfurii goale in congelator. La sfarsit, le veti folosi pentru a vedea daca dulceata de zmeura este gata.
2. Puneti zmeura intr-o oala mai mare. Legati florile de levantica in tifon si puneti-le peste zmeura. Puneti oala pe foc si amestecati din cand in cand, pana cand zmeura incepe sa isi lase din zeama. Continuati sa fierbeti pentru 10 minute, pana cand fructele incep sa se inmoaie.
3. Luati oala de pe foc, ridicati levantica si stoarceti-o cat puteti de bine, apoi aruncati-o. Adaugati zaharul si amestecati pana cand acesta se topeste.
4. Puneti oala din nou pe foc si aduceti la fierbere. Fierbeti pentru 5-6 minute pana ce temperatura dulcetei ajunge la 105 grade Celsius.
Ca sa testati punctul maxim de fierbere, luati putina dulceata de zmeura din oala si puneti-o pe o farfurie rece, de la congelator. Reintroduceti in congelator pentru cateva minute, apoi puneti degetul pe dulceata de pe farfurie. Daca face cute, atunci inseamna ca dulceata este gata. Daca este inca moale, atunci mai fierbeti pentru inca 1-2 minute. Repetati testul cu farfuria, daca credeti ca este nevoie.
Dupa ce sunteti siguri ca dulceata s-a facut, indepartati eventualele arsuri, puneti untul si amestecati. Lasati sa se raceasca pentru 15 minute.
5. Turnati dulceata de zmeura in borcanele sterilizate. Puneti capacele sau celofanul, asigurandu-va ca ati sigilat bine si nu mai intra aerul. Lasati sa se raceasca si depozitati in camara.
Daca dupa terminarea dulcetii v-au mai ramas fructe puteti incerca sa faceti si o inghetata de zmeura sau spuma de zmeura.
SFAT: Asigurati-va ca levantica nu a fost stropita cu insecticid. Daca nu ati cultivat-o chiar voi, cumparati-o dintr-o sursa sigura.
1 kg zmeura
6-8 linguri flori de levantica uscate
1 kg zahar
putin unt
tifon
4-6 borcane, fierte in apa fierbinte
capace cerate sau celofan
Adaugă comentariu