Home » Dulciuri de iarnă

Dulciuri de iarnă

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Pe vreme rece, savurăm cu nesaţ dulceţuri, compoturi şi fructe deshidratate – dulciuri făcute încă de toamna parcă special pentru a fi degustate la gura sobei. Dar, de dragul sănătăţii şi al siluetei, e musai să ştim cum şi cât să mâncăm.
dulciuri.jpg

Nutriţioniştii sunt rezervaţi când vine vorba de aceste răsfăţuri dulci, din cauza aportului caloric generos şi al conţinutului de zahăr care le situează printre alimentele cu indice glicemic ridicat. Dar, pentru că sunt foarte gustoase şi nu le rezistăm, să vedem cum le introducem, cu efecte cât mai puţin nocive, în meniu.

 

Magiun, gem sau dulceaţă?

Toate trei sunt obţinute prin preparare termică îndelungată, iar majoritatea enzimelor şi vitaminelor conţinute de fructe se pierd. Vom face diferenţa prin prisma aportului de zahăr: marmelada şi gemul conţin mai puțin, iar la dulceaţă, pentru a păstra intactă forma fructelor, se pune zahăr mai mult.

Savurează-le strict ocazional pe pâine proaspătă sau prăjită, din făină integrală, cu o cană de ceai alături, în loc de mic dejun sau cină. Zilnic, poţi face ca pe vremuri la casele boierești: o linguriţă, două cu dulceaţă sau gem, însoţite de un pahar mare cu apă plată.

 

Ruladă cu gem de caise

 

Compotul, răcoare înşelătoare

Este foarte răcoritor, însă conţinutul mare de zahăr îi trădează potenţialul energetic mărit (calorii multe). Nu consuma mai mult de o cană de compot pe zi şi preferă-l pe cel natural, făcut în casă, cu aport redus de zahăr şi fără conservanţi!

 

Compot de gutui

 

Fructele uscate, doar o gustărică

Conţin de două ori mai multe calorii decât fructele în stare proaspătă, aşa că nu te lăsa prea des ademenită de gustul dulce şi bun! Nu conţin zahăr adăugat; în schimb, au multe fibre, fier şi potasiu, aşa că preferă-le unei prăjituri, dar nu consuma mai mult de 50 g (o ceaşcă) o dată.

 

Bomboane cu ovăz și fructe uscate

Facebook Comments