Revista Practic în bucătărie

E bine sa bei cafea vara?

Text
Anita Stroescu
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Pentru ca are un puternic efect antidiuretic si deshidrateaza organismul, cafeaua nu este recomandata in zilele caniculare.
cafea_vara.jpg

Nutritionistii recomanda consumul a maxim 3 cani de cafea pe zi, dar tot ei avertizeaza ca pe timp de canicula e mai bine sa evitam sa bem cafea sau macar sa reducem din cantitate. De ce? Pentru ca, desi iti da energie si regleaza tensiunea arteriala, cafeaua are si un puternic efect antidiuretic, adica deshidrateaza organismului, grabind eliminarea apei din tesuturi, ceea ce duce la oboseala si dureri de cap.

In conditiile in care organismul nu e suficient hidratat – ceea ce se intampla adeseori vara, cand temperaturile sunt ridicate, corpul transpira si pierde apa – e logic sa-i asiguram un aport suplimentar de apa, consumand atat lichide, cat si alimente cu un continut mare de apa (legume si fructe).

Daca nu poti nicicum sa renunti la cafea, incearca sa reduci numarul de cafele si sa bei cate 4 pahare de apa la fiecare cana de cafea consumata. De asemenea, incearca sa inlocuiesti cafeaua cu ceai verde – contine mai putina cafeina, e drept, dar mult mai multi antioxidanti. Tot un bun inlocuitor pentru cafea este ceaiul de Rooibos, care nu contine cafeina, dar are acelasi efect de relaxare ca si cafeaua.

Pentru a compensa energia pe care obisnuiai sa o iei din cafea, consuma alimente bogate in vitamina B – spanac, mazare, cereale integrale – sau ia aceasta vitamina sub forma de suplimente. E bine sa faci miscare pentru a te energiza (plimbari, bicicleta, role etc.) si, mai ales, sa bei multa apa, deoarece o buna hidratare te scapa de durerile de cap si de constipatia care pot aparea in momentul in care incerci sa renunti la cafea.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE