
Intoxicatia alimentara apare in urma consumului de alimente incorect gatite sau de fructe si legume nespalate ce au fost contaminate. Bacteriile produc intoxicatii alimentare fie prin numarul lor mare, fie prin toxinele pe care le emana. O intoxicatie alimentara tine cam 1-3 zile, dar se poate prelungi pana la o saptamana, in functie de bacterie, gravitatea infectiei si starea ta generala de sanatate.
Simptome
Desi, in anumite cazuri, pot aparea simptome la 30 de minute sau cateva ore, perioada de incubare a unei intoxicatii alimentare este in general de 12-48 de ore de la contaminare. Simptomele intoxicatiei alimentare sunt tulburari gastrointestinale: voma, dureri abdominale, diaree, balonare si crampe. Pot aparea: febra, frisoane, sange in scaun, dureri musculare si stari de epuizare.
Tratament
In primele zile, este bine sa nu iei medicamente antidiareice sau antivomitive, deoarece diareea si voma ajuta la eliminarea bacteriilor din organism. Pentru anumite infectii bacteriene, se prescriu antibiotice. Pe perioada tratamentului, se consuma mancaruri usoare, care nu sunt agresive pentru sistemul digestiv. Poti manca supe, pilaf, piure de morcovi si banane. Se bea doar ceai calmant si apa. Treptat, se revine la o alimentatie normala, dar este indicat sa se consume lapte, fructe si legume crude doar dupa ce intoxicatia a fost complet vindecata.
Preventie
Pentru a evita intoxicatiile alimentare, spala fructele si legumele, fierbe bine carnea si mananca doar in locurile in care esti sigura de calitatea alimentelor. Nu manca prajituri pe baza de oua decat daca sunt proaspete si nu consuma carne in sange. Verifica intotdeauna termenul de valabilitate al semipreparatelor si al celorlalte alimente. Daca ai taieturi sau zgarieturi, acopera-le cu un pansament steril inainte de a face mancare. Igiena personala este foarte importanta, asa ca spala-te pe maini inainte de a manca si a prepara mancarea si de fiecare data dupa ce ai folosit toaleta.
Adaugă comentariu