1. Amestecă ceapa cu vinul, sosurile, zeama de lămâie și usturoiul. Toarnă amestecul peste carne, acoperă și lasă la rece 3-4 ore, întorcând bucata de carne din când în când.
2. Scoate carnea din frigider și las-o jumătate de oră la temperatura camerei. 3. Șterge-o cu un șervet de hârtie, presară sare și dă-o la cuptorul încins, la foc mic, pentru 2 ½ -3 ore. Scoate din cuptor, acoperă friptura de porc cu o folie și las-o deoparte 30-45 de minute.
4. Între timp, strecoară marinata în care a stat carnea și pune-o pe foc. Las-o să fiarbă 5 minute și dă deoparte.
5. Pentru sosul de prune, pune scorțișoara, anasonul, boabele de piper și ienibahar, frunza de dafin într-o hârtie de filtru (pentru cafea) și leagă cu o ață alimentară.
6. Pune săculețul format într-un vas, toarnă oțetul, zahărul și sarea. Adu la temperatura de fierbere și lasă până se dizolvă granulele.
7. Pune atunci prunele, ceapa și ardeiul. Lasă pe foc, acoperit, până prunele devin moi și pielița fructelor se separă singură.
8. Strecoară sosul de prune și adaugă peste el două linguri din sosul de marinată pregătit mai sus. Pune din nou pe foc și, în funcție de gust, mai adaugă 1-2 lingurițe de zahăr brun. Când amestecul s-a îngroșat și aromele s-au combinat, dă deoparte.
9. Servește friptura de porc marinata tăiată felii alături de sosul de prune.
Sursa și foto: http://www.houstonchronicle.com/lifestyle/food/recipes
1,5 kg carne de porc împănată
1 ceapă tocată mărunt
60 ml vin alb
3 linguri cu sos de soia
3 linguri cu sos de pește
2 linguri cu zeamă de lamâie
2 lingurițe cu usturoi pisat
sare mai mare
pentru sosul de prune:
700 g prune tăiate în sferturi
1 ceapă mică
1 ardei iute feliat
1 baton de scorțișoară
1 steluță de anason
10 boabe de piper negru
4 boabe de ieninahar
500 ml oțet de mere
240 g zahăr brun
½ linguriță cu sare mai mare
Adaugă comentariu