Fructe si legume cu cel mai mare continut de vitamina C

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Deşi citricele sunt în mod normal asociate cu vitamina C, există alte fructe şi legume care conţin acest nutrient esenţial în cantităţi mult mai mari!
fructe_si_legume_cu_cel_mai_mare_continut_de_vitamina_c.jpg

De la prevenirea răcelii şi a gripei până la consolidarea oaselor şi îmbunătăţirea funcţionarii creierului, vitamina C este un nutrient de care organismul nostru are nevoie în fiecare zi.

Fiind un puternic antioxidant care neutralizează radicalii liberi ce duc la îmbătrânire prematură şi îmbolnăvire, lipsa vitaminei C din alimentaţie poate cauza probleme de sănătate în timp.

Iată ce legume şi fructe trebuie să consumi regulat pentru a-ţi asigura doza zilnică recomandată de vitamina C (pentru femei: 90 mg/ zi, bărbaţi: 75 mg/ zi):

Ardei iuţi

În doar o jumătate de ceaşcă de ardei iuţi mărunţiţi există 107.8 mg de vitamina C, adică mai mult decât doza zilnică recomandată. În plus, capsaicina din ardeiul iute te scapă de durerile musculare şi de articulare.

Care este cel mai sănătos ardei: cel roşu sau cel verde

Ardei gras

O ceaşcă de ardei gras roşu mărunţit conţine mai multă vitamina C decât o portocală – 190 mg! Ardeiul verde conţine mai puţină vitamina C, doar 120 mg, dar tot e peste cantitatea de care avem nevoie zilnic. Ardeii graşi conţin, de asemenea, beta caroten care poate preveni cataracta, formarea cheagurilor de sânge şi infarctul.  

Ananas

Asociem vitamina C cu gustul acrişor, dar ananasul, deşi bogat în această vitamină, este mai degrabă dulce. Conţine 78.9 vitamina C/ porţie, dar şi bromelaină, o enzima digestivă ce reduce balonarea şi acţionează ca anti-inflamator natural pentru a grăbi recuperarea după un efort fizic.  

Broccoli

Crud sau fiert, o porţie de broccoli îţi asigură 90 mg de vitamina C, plus cantităţi însemnate de fibre şi doar 30 de calorii. În plus, este o legumă care detoxifică organismul şi are proprietăţi anti-cancer.

Cum conservi vitamina C

Căpşune

Gustoase pe cât sunt de sănătoase, aceste fructe sunt printre cele mai bogate în vitamina C. Într-o ceaşcă de căpşune, sunt 84.7 mg de vitamina C, plus cantităţi importante de fibre şi antioxidanţi ce reduc stresul oxidativ şi protejează inima de colesterolul rău.  

Conopida

Deşi nu e la fel de colorată ca alte legume bogate în vitamina C, conopida îţi asigură şi ea o cantitate importantă din acest nutrient: 46 mg/ ceaşcă. Pe lângă vitamina C, conţine cantităţi importante de vitamina K, folaţi, fibre şi proteine.  

Kiwi

Are mai multă vitamina C decât portocala (137.2 mg la două fructe), plus potasiu cât într-o banană!

10 fructe şi legume care îţi astâmpără cel mai bine setea

Kale

Pe lângă o mulţime de minerale şi acizi graşi, această legumă-minune îţi asigură dublul dozei recomandate de vitamina A, de şapte ori doza de vitamina K şi 80.4 mg de vitamina C.

Roşii

În 100 de grame de roşii există 100 mg de vitamina C, adică 170% din doza zilnică recomandată. Cele mai concentrate în vitamina C sunt roşiile uscate.

Varză de Bruxelles

Deşi nu are gustul cel mai plăcut, trebuie să mănânci cât mai des varză de Bruxelles. O porţie îţi oferă aproape toată doză de vitamina C de care ai nevoie într-o zi (74.8 mg vitamina C/ porţie), plus vitaminele A şi K, mangan, potasiu si fibre.

Vitamina A protejează pielea şi imunitatea

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE