Home » Blog » Fructele și legumele ideale pentru a slăbi. Cum trebuie să le consumi
Blog

Fructele și legumele ideale pentru a slăbi. Cum trebuie să le consumi

Cele mai multe persoane care își doresc să slăbească știu că fructele și legumele sunt importante pentru o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, unele alegeri foarte populare ale cumpărătorilor în fața rafturilor din supermarket ne fac să ne simțim confuzi și să ne întrebăm dacă procedăm bine atunci când alegem un anumit fruct sau o anumită legumă.

Spre exemplu, mulți dintre noi evităm bananele, avocado, porumbul, morcovii și mazărea, deoarece credem că ne îngrașă. În schimb, putem considera că țelina și grapefruitul ne ajută să slăbim. Care este, de fapt, adevărul și cum ne putem bucura de o dietă eficientă pe bază de fructe și legume?

Cum putem mânca mai multe fructe și legume zilnic

  1. Consumă mai mult suc de fructe și legume. Acest lucru este deosebit de important dimineața, când mulți dintre noi avem dificultăți în a mânca și tindem să amânăm micul dejun pentru mai târziu. Posibilitățile de a amesteca diferite fructe și legume sunt nelimitate, iar un suc răcoritor este delicios și revigorant la prima oră a dimineții. Nu ai nevoie decât de unul dintre aceste aparate electrocasnice care te ajută să prepari sucul în doar câteva secunde. Aceasta ar putea fi cea mai bună investiție pe care o faci pentru a slăbi rapid și în mod sănătos.
  2. Păstrează fructele la vedere. Spre exemplu, ia cu tine în geantă la birou câteva mere. Atunci când îți va fi foame, vei fi mai predispus să mănânci un măr decât să cumperi un sandviș de la cel mai apropiat automat sau magazin.
  3. Explorează paleta de opțiuni și încearcă mereu ceva nou. În acest fel vei fi sigur că nu te plictisești consumând mereu aceleași fructe și legume.
  4. Evită cartofii. Alege alte legume care conțin mai multe substanțe nutritive și carbohidrați cu digestie lentă.
  5. Gătește mai des fructele și legumele. Încearcă rețete și combinații noi, pentru a evita plictiseala culinară.

Care este adevărul despre fructe și legume

Consumul sporit de fructe și legume este esențial atât pentru sănătate în general, cât și pentru a slăbi rapid și eficient. Majoritatea fructelor și legumelor conțin puține calorii și grăsimi și sunt bogate în fibre, toate acestea fiind esențiale de fiecare dată când vrem să pierdem în greutate.

Multe fructe conțin și o mare cantitate de vitamine, minerale și antioxidanți, foarte importante pentru a ne simți bine și a ajuta organismul să se apere de boli.

Cercetările au arătat, totodată, că avem tendința de a consuma aceeași cantitate de alimente  în fiecare zi. Prin urmare, dacă vrem să slăbim, este foarte indicat să înlocuim alimentele cu multe calorii cu cele care conțin foarte puține calorii, precum majoritatea fructelor și legumelor.

Un truc foarte eficient

Spre exemplu, dacă vei consuma 150 g de carne de pui, 300 g de cartofi, 20 g de unt si 30 g de brânză, vei consuma, în total, 500 g de mâncare și 790 de calorii. Dacă vei mânca, însă, 130 g de carne de pui, 200 g de cartofi, 5 g de unt, 80 g de broccoli, 45 g de morcovi și 40 g de salată verde, vei consuma tot 500 g de mâncare, care conține, însă, doar 480 de calorii.

Dacă vei înlocui alimentele bogate în calorii cu alimente care conțin mai puține calorii, vei consuma aceeași cantitate de mâncare, însă, conform exemplului de mai sus, cu 310 calorii mai puțin. Această diferență te ajută să slăbești aproape 0,25 kg pe săptămână, deci aproape un kg pe lună (schimbând obiceiul alimentar pentru o singură masă pe zi!).

Care sunt cele mai bune fructe și legume pentru a slăbi

Consumă fructe și legume de cel puțin cinci ori pe zi și alege un amestec de culori pentru a avea parte de o cantitate variată de nutrienți.

Trebuie să ai în vedere, însă, faptul că fructele uscate nu îți vor umple stomacul la fel de mult ca fructele proaspete. Spre exemplu, pentru 100 de calorii poți mânca un măr, o mandarină și șapte căpșuni (cu o greutate totală de 250 g) sau o lingură de stafide (care cântăresc doar 30 g!).

Stomacul poate fi educat

Dacă simți nevoia să mănânci trei portocale dimineața, ai de ales între a le mânca pur și simplu sau a prepara rapid un suc de portocale folosind cele trei fructe. Cantitatea de calorii și de substanțe nutritive este aceeași, însă volumul ocupat de suc în stomacul tău va fi mai mic.

Asta înseamnă că te vei simți mai puțin sătul după ce vei bea sucul, însă stomacul se va obișnui după câteva zile cu astfel de cantități de alimente, iar capacitatea sa se va micșora de la sine. După cel mult o săptămână vei simți că stomacul tău este mai mic și că te saturi mult mai repede, indiferent de alimentele pe care le vei consuma.

Foto: pexels.com

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.