Home » Galbenelele te scapa de durerile de stomac

Galbenelele te scapa de durerile de stomac

Text
Irina Tudor Dumitrescu
Sursa
revista Sănătatea de azi
Foto
Peredniankina/fotolia
Ai spune că sunt crăiţe nu foarte înfoiate sau niște mici cârciumărese. Galbene şi delicate, mai că le-ai aşeza la loc de cinste printre floricelele care-ţi bucură dimineţile de vară pe balcon.
fotolia_86918530_subscription_xxl.jpg_c_peredniankina_-_fotolia.com_.jpg

Nimeni nu te împiedică s-o faci, mai cu seamă că într-o mână de flori e o jumătate de farmacie. Recoltarea se face din mai până în septembrie, pe vreme însorită, după ce se ridică roua. Se culeg florile fără codiţe, când sunt complet dezvoltate. Se usucă în straturi subţiri, la umbră. În unele regiuni, gălbeneaua este considerată o plantă meteosensibilă, care prezice vremea: dacă la ora 7 are petalele încă închise, în acea zi va ploua, iar dacă-s deschise, va fi vreme frumoasă. Tocmai de aceea i se spune floarea-ploilor.

De toate pentru multe boli

Gălbenelele, numite științific Calendula officinalis, conţin o mulţime de substanţe de care ai nevoie ca să fii sănătos sau, dacă te-ai îmbolnăvit, să te întremezi: flavone, glicozide, carotenoide (licopină, luteină, caroten), saponine, saponozide emoliente, care, împreună sau separat, au efecte în reducerea inflamaţiilor ficatului şi stimularea secreţiilor biliare, în mai buna funcţionare a tractului intestinal.

Arsuri, ulcer, gastrite

Gălbenelele au un puternic efect cicatrizant, antibacterian şi antiinflamator. De aceea, sub formă de infuzie (două linguriţe cu vârf de floare uscată la 300 ml de apă clocotită), sunt un medicament cât se poate de eficace în ulcerele duodenale şi gastrice, precum și în arsuri provocate de hiperaciditate. Se bea câte o cană cu ceai de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Ceaiul nu reduce aciditatea, ci vindecă epiteliul afectat şi inhibă activitatea bacteriilor responsabile de apariţia ulcerului. Substanţele active din gălbenele au calitatea de a diminua spasmele tubului digestiv, fiind recomandate contra crampelor stomacale provocate de colitele de fermentaţie.

Gălbenelele au ajuns în România, pe căi destul de ocolite, din sudul Europei, având o lungă istorie. La  început au fost decorative, apoi s-au cultivat ca plantă medicinală.

Cum le prepari, cum le iei

Ca mai toate plantele medicinale, gălbenelele se prepară cel mai des sub formă de infuzie ori se administrează pulberea sau tinctura din plantă. În plus, se utilizează pentru a obține alifie, unguent, cremă. Cu gălbenele se fac băi de şezut, gargară sau cataplasme.

Alifie. Se utilizează extern, contra leucoreei, tricomonazei, acneei, arsurilor, degerăturilor, rănilor purulente, leziunilor ulceroase ale sânilor, cancerului mamar, bolilor tegumentare, micozelor, osteoporozei, depigmentărilor. Este un excelent cicatrizant şi dezinfectant. Pentru siguranță, alifia, unguentul și crema se procură din farmacii.

Cataplasme. Se lasă o mână de flori mărunţite timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă. Se obţine o pastă care se aplică direct pe locul afectat, apoi se acoperă cu un tifon și se ține o oră. Cataplasmele sunt indicate împotriva ulceraţiilor, plăgilor cu puroi sau arsurilor grave, deoarece principiile active din gălbenele au proprietatea de a stimula circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, grăbind astfel cicatrizarea rănilor.

Comprese. Pentru tratarea bolilor de ochi, se folosesc pansamente sterile înmuiate în infuzie călduţă de gălbenele.

Gargară. Se face cu infuzie din gălbenele la temperatura camerei. E de ajutor în tratarea amigdalitei.

Băile de şezut. Laşi 30 g de flori proaspăt culese în apă rece timp de 24 ore, după care le fierbi zece minute. Adaugi totul în cada plină cu apă cât să cuprindă şoldurile. Băile de şezut durează 10-15 minute şi se fac de două ori pe zi, vreme de 12 zile. Sunt benefice împotriva eczemelor care se vindecă greu, dar şi a protozoarului Trichomonas vaginalis.

Tinctură. Pui într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere, peste care torni două căni (500 ml) cu alcool alimentar de 70 de grade. Închizi borcanul şi laşi la macerat timp de două săptămâni. Filtrezi şi tragi în sticluţe de culoare brună, care se închid ermetic. Tinctura se administrează diluată în puţină apă, în funcţie de boală. Bunăoară, menstruația dureroasă sau neregulată se vindecă dacă iei câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Loţiune. Se prepară dintr-o lingură cu tinctură amestecată cu 100 ml de apă distilată. Este foarte bună pentru tenul gras și în tratarea acneei.

Ulei. Pui zece linguri cu flori uscate şi mărunţite într-o jumătate de litru de ulei de măsline şi laşi la macerat, la soare, timp de 14 zile, după care filtrezi şi tragi în sticle închise la culoare. Se păstrează în loc răcoros şi uscat. Este excelent în arsurile solare sau boli ale pielii.

Contraindicaţii

Nu sunt toxice în vreun fel, dar persoanele alergice la polen sunt sfătuite să folosească preparate din gălbenele cu foarte mare atenţie şi numai după ce au consultat un medic. De asemenea, cei care iau sedative ar trebui să ceară sfatul specialistului curant, pentru că gălbenelele amplifică efectul medicamentelor, recomandare valabilă și pentru hipotensivi (gălbenelele cresc acțiunea hipotensivă a pastilelor). Femeile însărcinate nu vor lua mai mult de 5 g de gălbenele zilnic.

Gălbenele în amestec cu flori de arnică pot înlocui șofranul. Iar petalele plantei sunt folosite drept condiment şi colorant pentru produse de panificaţie.

O frumoasă legendă spune că gălbenelele erau banii Sfintei Maria. De altfel, în multe locuri floarea este o ofrandă pentru Fecioară.

 

Sufleu cu gălbenele

Da, există şi e foarte bun! Este o veche reţetă englezească, un pic magică (gălbenelele semnifică statornicia în dragoste), ritualică (florile Fecioarei) şi extrem de sănătoasă. Amesteci trei gălbenuşuri și patru linguri cu petale de gălbenele opărite şi bine stoarse, adaugi apoi ce brânzeturi ai la îndemână (vreo trei linguri), sare, un praf de nucşoară şi omogenizezi. Baţi albuşurile spumă, le amesteci uşor în compoziţia obținută, pui în forme unse cu unt şi dai la cuptor. Mănânci fierbinte, să nu se lase!

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE