1. Curatati, scoateti cotorul si taiati in sferturi merele, pastrand cotoarele si coaja. Puneti-le pe acestea din urma intr-un saculet de tifon impreuna cu ghimbirul, cardamomul, anasonul, scortisoara si coaja de lamaie, apoi legati saculetul cu o sfoara.
2. Aduceti apa la fierbere si adaugati merele taiate si saculetul de tifon. Micsorati focul si fierbeti pentru 30 de minute, pana se inmoaie merele. Stoarceti saculetul in oala in care fierb merele, apoi aruncati-l.
3. Adaugati zaharul si amestecati continuu la foc mic pana ce acesta se dizolva complet. Turnati apoi zeama de lamaie si fierbeti inca 20 de minute, indepartand eventualele depuneri de la suprafata.
4. Puneti doua farfuriute la congelator. Cand credeti ca s-a legat gemul, opriti focul. Puneti o lingura de gem pe farfuria de la congelator. Lasati-l pentru cateva minute sa vedeti daca incepe sa se aseze. Puneti degetul peste compozitie: daca s-a format o pojghita fina, atunci gemul este gata. Daca nu, atunci readuceti la fierbere pentru inca 2 minute. Testati de fiecare data acest gem de mere cu ghimbir si continuati fierberea, daca este cazul.
5. Cand sunteti siguri ca este gata, opriti focul si lasati gemul de mere cu ghimbir sa se raceasca pentru 15 minute, apoi turnati-l in borcanele calde, sterilizate, umplandu-le cat de mult puteti. Sigilati-le bine. Lasati-le sa se raceasca complet, apoi depozitati-le intr-un loc intunecat si racoros.
2 kg mere
3 cm ghimbir, curatat si pisat
2 boabe de cardamom
2 stelute de anason
2 betisoare de scortisoara
coaja de la 2 lamai
625 ml apa
1.5 kg zahar
125 ml zeama de lamaie
Merita încercata, e foarte gustoasa si aromata. Pofta buna!