1. Puneti doua farfuriute in congelator.
2. Puneti prunele intr-o oala, adaugati zeama de lamaie si turnati 400 ml de apa. Aduceti la fierbere, apoi micsorati focul si fierbeti usor pentru 30 de minute, amestecand din cand in cand, pana ce prunele se inmoaie.
3. Luati oala de pe foc si adaugati zaharul. Amestecati pana ce acesta se dizolva. Readuceti la fierbere si dati la foc mare pentru 10 minute. Opriti focul. Puneti o lingura de gem de prune pe farfuria de la congelator. Lasati-l pentru cateva minute sa vedeti daca incepe sa se aseze. Puneti degetul peste compozitie: daca si-a format o pojghita fina, atunci este gata, daca nu, atunci readuceti la fierbere pentru inca 2 minute. Testati de fiecare data si continuati fierberea, daca este cazul.
4. Cand este gata, indepartati eventualele depuneri de la suprafata gemului, adaugati untul si amestecati. Lasati sa se raceasca pentru 10-15 minute.
5. Puneti gemul de prune in borcanele sterilizate si inchideti bine capacul. Lasati-le sa se raceasca, apoi depozitati-le intr-un loc intunecat si racoros.
Cu gemul deja facut putet incerca si o delicioasa reteta de cornulete cu gem.
2 kg prune, injumatatite, fara samburi
zeama de la o lamaie
2 kg zahar
un cubulet de unt
Adaugă comentariu