Ghid eCuisine

5 superalimente de încercat vara aceasta

Se numesc superalimente pentru că beneficiile pe care le aduc organismului tău sunt greu de egalat de alte produse sau preparate din comerț. Le recunoști după valorile nutriționale excepționale și antioxidanții cunoscuți pentru proprietățile lor anticancerigene și antiîmbătrânire.

O dietă echilibrată include o gamă largă de cereale, carne, lactate, fructe și legume, iar dacă printre acestea reușești să strecori și cele 5 alimente de mai jos vei simți din plin efectul lor, printr-un boost de energie și un sistem imunitar rezistent, scriu cei de la Reader’s Digest.

Fructele goji, originare din Himalaya, se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume. Mici, roșii și asemănătoare stafidelor, fructele goji sunt folosite în medicina naturistă din China de mai bine de 2.000 de ani. Beneficiile lor sunt nenumărate: luptă împotriva bolilor aparatului digestiv, întăresc sistemul imunitar și, pentru că se consumă crude, îți iei din ele un aport important de proteine pure. Goji conțin un mix echilibrat de proteine, carbohidrați, grăsimi bune și fibre, iar asta le face perfecte pentru a fi consumate între mese, ca gustări, sau adăugate în iaurt, ceai sau supe.

Uleiul de cocos a devenit un must-have pentru cei care încearcă să reducă numărul de calorii consumate zilnic. Cu o combinație unică de acizi grași, din grăsimi saturate, paradoxul uleiului de cocos este că ajută la combaterea obezității, taie pofta de mâncare și te ajută să arzi grăsimile din corp mai rapid. Este folosit și în prepararea produselor cosmetice, fiind un hidratant și regenerator excelent, și protejează pielea vara, blocând până la 20% dintre razele ultraviolete. Cel mai sănătos este acest ulei de cocos presat la rece, care este obținut prin simpla presare a pulpei de cocos, astfel că proprietățile sale nu se pierd prin procesare.

Varza Kale este o legumă descoperită recent, dar este considerat a fi unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma fie simple, în salate sau în shake-uri. Plină de antioxidanți, vitamine și minerale, Kale este preferata vegetarienilor și a raw-veganilor, dar și a persoanelor care țin diete. Varza Kale conține mai multă vitamina C decât o portocală, mai mult calciu decât laptele și mai multă vitamina A decât oricare altă legumă. În plus, are avantajul că poate scădea nivelul colesterolului, riscul de artrită și de cancer ovarian sau de sân.

Kefirul este unul dintre cele mai sănătoase produse lactate pe care le poți consuma. 175 de mililitri de kefir îți asigură 20% din necesarul zilnic de calciu, iar probioticele din el ușurează digestia, prin întreținerea florei stomacale și intestinale. Kefirul este, de asemenea, și unul dintre cele mai ușor de digerat lactate și nu irită mucoasa stomacală precum alte produse obținute din lapte.

Quinoa este cereala care a intrat în istorie după ce NASA a numit-o alimentul cu cele mai mari calități nutriționale de pe planetă, în urmă cu 20 de ani. Quinoa și-a câștigat apoi rapid popularitatea în rândul celor care vor să trăiască sănătos. Bogată în amino acizi, fibre, proteine și potasiu, quinoa poate fi folosită cu succes și în diete, pentru a înlocui garniturile bogate în carbohidrați, precum cartofii sau orezul. Cel mai obișnuit mod de preparare este prin fierbere și o poți adăuga în iaurt, în salate sau o poți folosi ca umplutură în diverse rețete.

Indiferent că încerci să mănânci mai sănătos sau că vrei doar să pierzi câteva kilograme, este recomandat să-ți faci un obicei din a consuma aceste superalimente în mod regulat. Beneficiile lor se vor simți mai ales pe termen lung, printr-o stare generală de bine a unui organism puternic și rezistent în fața bolilor.

Sursa foto: Shutterstock

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE