Ghid eCuisine

Adevarul despre plitele cu inductie. Bonus: cum prepari turte pe plita ca la bunica

Plitele cu inductie pot, intr-un fel sau altul, sa revolutioneze gatitul in casa si sa ofere mancarurilor acea savoare pe care o aveau in copilarie.
bekoecuisine.jpg

 

Atunci cand dorim sa amenajam sau sa reamenajam bucataria, ne apasa, in mod justificat, o serie de intrebari ale caror raspunsuri sunt foarte importante: ce tip de aragaz sa cumparam? Care este spatiul pe care il avem la dispozitie? Care este cea mai economica varianta?

Plitele cu inductie, in special cele incorporabile, castiga din ce in ce mai mult teren in topul preferintelor consumatorilor. Spre exemplu, prin raportare la 2006, cautarile pe internet pentru plitele cu inductie au crescut de cinci ori pana in 2013, conform lwk-home.com, iar trendul de crestere s-a mentinut pana in prezent.

De ce tot mai multi oameni isi doresc plite cu inductie

  1. Eficienta energetica

Jumatate din energia folosita la gatit se pierde in cazul aragazurilor clasice, iar 40% din energie este risipita in cazul plitelor electrice obisnuite. Cu toate acestea, in cazul plitelor cu inductie, 90% din energie este consumată în mod direct pentru incalzirea suprafetei de gatit.

  1. Plita nu incalzeste decat vasul de gatit

Datorita tehnologiei speciale, mancarea se incalzeste doar atunci cand vasul intra in contact cu plita, nu se arde atunci cand se varsa pe plita, iar curatarea si intretinerea acesteia sunt extrem de usoare. Nu in ultimul rand, plitele cu inductie, precum unele dintre aceste modele, pot duce un litru de lichid la fierbere in doar cateva secunde.

  1. Vasele nu se mai uzeaza

Sub ochiul plitei se afla un electromagnet care transforma vasul de gatit intr-un generator de caldura. Prin urmare, pe plita poti aseza orice vas care este conductor magnetic.

  1. Copiii sunt in siguranta

Atunci cand iei vasul de gatit de pe plita, poti atinge plita dupa doar cateva secunde, fara sa te arzi. Aceasta caracteristica este foarte importanta atunci cand copiii sunt mereu in jurul nostru in timp ce gatim.

La prima vedere, pare greu sa intelegem pe deplin cum functioneaza plitele cu inductie, insa un filmulet postat pe Youtube, care a avut peste 1,44 milioane de vizualizari, ne arata, cu ajutorul unor simple experimente, ce inseamna cu adevarat tehnologia in bucatarie:

O reteta de pe vremea bunicii

Multe dintre noi ne amintim ca, atunci cand ne vizitam bunicii in copilarie sau chiar la noi acasa, aveam in bucatarie o plita pe care „bucatareasa de serviciu” cocea, din cand in cand, niste turte delicioase.

Gustul unor astfel de turte poate fi lesne considerat ca fiind unul dintre cele ale copilariei. Uitam, insa, ca si noi putem gati astfel de turte cu o savoare identica cu cele de atunci.

Avem nevoie de o tigaie din fonta sau chiar de un disc din fonta, care sa joace rolul plitei de demult.

Ingrediente: 1/2 kg faina, 250 ml apa usor incalzita, 6-7 gr drojdie uscata si o lingurita de sare.

Mod de preparare:

Amestecam ingredientele si framantam un aluat pe care il lasam la dospit. Aluatul trebuie sa-si dubleze volumul. Il impartim, apoi, in 5 bucati egale. Dupa ce presaram suprafata de lucru cu faina, framantam fiecare bucata de aluat pana cand devine nelipicioasa.

Intindem, apoi, fiecare bila de aluat cu sucitorul pana ajunge sa aiba un diametru aproape egal cu cel al tigaii sau al discului din fonta pe care il vom aseza pe aragaz sau pe plita. Cand tigaia este incinsa, iar in cazul plitei cu inductie acest lucru se intampla aproape instantaneu, asezam turta din aluat pe suprafata de gatit.

Turta va trebui intoarsa pe ambele parti, pana cand va incepe sa creasca si sa se coaca.

In unele zone din Romania, o astfel de turta se serveste cu mujdei de usturoi sau cu mujdei cu smantana, dar poate tine loc si de paine.

Foto: Creative Commons  

Articol realizat cu beko.ro

 

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE