Ponturi

Bilete de avion spre Madrid, teritoriul alegerilor gastronomice rafinate și al celor mai bune vinuri

Care e cel mai vechi restaurant din lume? Cât te ajunge o masă în oraș în Madrid și ce feluri gastronomice să încerci? Ce vinuri să îți comanzi dacă zbori spre Madrid?

Madrid e un oraș cosmopolit și rafinat, unde poți vizita cele mai importante muzee de artă din Spania, poți merge la shopping în districtele Salamanca și Chueca sau la un spectacol de flamenco în unul dintre cele mai cunoscute localuri de flamenco din lume. La fel de bine, ai putea să îți pui pe lista de vacanță o coridă cu tauri sau o degustare de vinuri într-o cramă situată la câțiva metri sub pământ. Iar când vine vorba de cultura gastronomică și de preparate culinare inedite, capitala Spaniei iese în evidență prin cel mai vechi restaurant din lume, Sobrino de Botin, deschis în 1725, dar și prin restaurante cu stele Michelin și preparate multiculturale, care îmbină bucătăria tradițională spaniolă cu bucătăria internațională. Dacă zbori spre Madrid, poți să te gândești de pe acum la un banchet al tuturor simțurilor!

Experiențe gastronomice, rețete inedite și restaurante de top în Madrid

În secolul vitezei, noțiune de slow-food pare un concept greu de imaginat. Dar în Madrid, mâncarea pregătită și gătită într-un ritm lent e foarte populară atât în rândul localnicilor, cât și al turiștilor. De aceea, mâncarea are un gust superior, iar preparatele sunt mult mai sănătoase. Așa că dacă îți rezervi bilete de avion spre Madrid, poți să îți iei gândul de la conceptul de fast-food și să te pregătești pentru un stil de viață diferit, fie doar și temporar!

Deși restaurantele din zona centrală a orașului sunt mai scumpe, dacă vrei să ai parte de o experiență de neuitat, merită să plătești câteva zeci de euro în plus pentru un prânz sau o cină cu câteva preparate inedite, mai ales dacă zbori spre Madrid alături de perechea ta și vreți să vă bucurați de o minivacanță romantică. Când vine vorba de restaurante, Plaza Mayor e una dintre zonele fierbinți ale Madridului, unde merită să rătăcești puțin în căutarea celui mai tentant restaurant.

Sobrino de Botin, un restaurant cu o tradiție de 300 de ani

Dacă apreciezi tradiția culinară, ai putea să îți rezervi o masă la cel mai vechi restaurant din lume, Sobrino de Botin, ca să servești o porție de tapas cu o cupă de șampanie sau vin. Și dacă tot zbori spre Madrid, ar fi păcat să nu încerci preparatele din purcel de lapte (conchinillo) pentru care restaurantul e cunoscut sau friptura de miel. Dacă vrei să servești ceva mai ușor, atunci verifică meniul și vezi ce preparate de pește te atrag sau poate vrei să te oprești la fructele de mare. La fel ca în majoritatea restaurantelor cochete din Madrid, Sobrino de Botin are o cramă proprie cu cele mai bune vinuri. Chelnerul o să îți recomande vinul potrivit felului de mâncare pe care l-ai ales din meniu. Așa că poți merge liniștit pe mâna lui.

Prețurile pentru o masă în oraș la cel mai vechi restaurant din lume nu sunt exorbitante, iar un meniu care include băutura te ajunge în jur de 40-50 de euro de persoană. Restaurantul e deschis de luni până duminică de la ora 13:00 la 16:00, și se redeschide după siesta de după-masă, de la 20:00 până la miezul nopții. E recomandat să îți faci rezervare.

Restaurante cu stele Michelin

Dacă vrei să încerci și alte preparate, nu doar pe cele spaniole, poți să îți rezervi o masă la Punto MX, un restaurant cu specific mexican care a câștigat o stea Michelin, recunoscut pentru preparatele inovatoare. La fel ca la majoritatea restaurantelor Michelin, și la Punto MX trebuie să îți rezervi o masă, dacă vrei să încerci unul din preparatele speciale ale maestrului bucătar, Roberto Ruix. Un fel principal te ajunge în jur de 30 de euro de persoană. La etaj, se servesc cele mai bune cocktailuri.

Iar dacă vizitezi Muzeul Prado, poți să te oprești la Cafe Murillo, o cafenea cochetă situată chiar în spatele muzeului, unde poți servi pizzetas, hotdog-uri speciale sau sandviciuri cu pește la doar câțiva euro. Iar dacă vizitezi Stadionul Santiago Bernabeu, poți să treci pe la Sacha, un restaurant de familie cu o tradiție de peste 50 de ani în preparate tradiționale.

Zeci de feluri de tapas, jamon și chorizo

Dacă îți plac locurile tradiționale și restaurantele cu aer rustic, ai putea să servești prânzul sau cina într-o tavernă din Madrid, cum ar fi Casa Lucio sau La Sanabresa, unde prețurile pentru mâncare sunt cu mult mai accesibile decât cele din restaurantele cu stele Michelin. Un meniu într-un restaurant clasic, casas de comida, cum se numesc ele în Spania, te ajunge între 11 și 18 euro.

La fel ca în Grecia sau Italia, cina în Spania se servește după ora 21:00, mai ales în serile de vară, așa că e bine să îți faci programul și în funcție de asta. Iar dacă nu știi ce să încerci la micul dejun, atunci ai putea comanda huevos rotos, un fel de omletă cu jamon și cartofi sau tortilla, care e un fel de mâncare în care madrilenii adaugă și cartofi și ceapă. Jamonul e folosit în tot felul de preparate spaniole și e o suncă specială de porc care se ține la uscat pentru câteva luni de zile, în funcție de condițiile de depozitare.

Așa că dacă îți rezervi bilete de avion spre Madrid și îți faci o vacanță în capitala Spaniei, merită să încerci cât mai multe feluri de mâncare cu jamon spaniol, care e un soi de șuncă uscată preparată din pulpă de porc afumată. Spaniolii cresc anumite rase de porci special pentru jamon, așa că șunca de porc uscată și afumată e diferită de ceea ce găsești în comerț, și mai ales trebuie să știi în ce combinații să-l servești ca să-l pui în evidență. Printre cele mai apreciate soiuri de jamon se numără jamonul iberic, jamonul pata negra sau jamonul de Serrano. Și dacă tot veni vorba despre mâncare, dacă zbori spre Madrid, poți să îți treci pe lista preparatelor care merită încercate și chorizo, o altă delicatesă spaniolă, care e un fel de cârnat de porc afumat cu paprica și usturoi, pe care îl găsești de multe ori și în tapas.

Cele mai multe baruri servesc tapas alături de o halbă de bere sau de un pahar de vin, în special seara, așa că aperitivul îți este asigurat din partea gazdelor. În prețul băuturilor sunt incluse și gustările, așa că nu vei plăti nimic în plus. Tapas sunt tot felul de gustări și aperitive, care includ combinații de legume, carne și semi-preparate ori pește. La acestea primești gratuit bere sau un pahar de vin.

Vinurile de Rioja și degustări de vin în Madrid

Vinurile spaniole nu conțin sulfiți, așa că nu trebuie să te gândești la dureri de cap, chiar și atunci când bei mai mult de două sau trei pahare de vin. Pe lângă mâncarea tradițională, vinurile din Rioja, Ribera del Duero sau Montsant sunt tot mai apreciate peste tot în lume. Dacă vrei să ai parte de o experiență inedită în capitala Spaniei, poți să rezervi un loc la o degustare de vinuri în una din cramele cu dichis din centrul orașului. O degustare de vinuri cu cină poate ajunge și până la 100 de euro, depinde foarte mult de locul pe care îl alegi pentru degustare, și de soiurile de vin pe care le primești.

Zboruri directe spre Madrid

Poți să îți rezervi bilete de avion spre Madrid din București sau să optezi pentru un pachet city break prin intermediul unei agenții de turism. Dacă vrei să ai parte de cele mai bune servicii, e bine să rezervi vacanța prin intermediul unei agenții, pentru că așa știi că hotelurile sunt verificate în prealabil. Majoritatea locurilor de cazare se află în centrul orașului, așa că o să folosești foarte puțin mijloacele de transport în comun, și o să fii foarte aproape atât de zonele comerciale, cât și de cele mai importante obiective turistice pe care vrei să vizitezi în minivacanță.

Ai zboruri directe spre Madrid din București, dar și din Timișoara, Sibiu, Târgu-Mureș sau Iași, disponibile doar în anumite zile din timpul săptămânii, iar cele mai ieftine bilete de avion spre Madrid le găsești în lunile de primăvară și toamnă. E bine să îți rezervi biletele de avion cu 6-8 săptămâni înainte de zbor, iar banii economisiți poți să îi pui deoparte ca să te bucuri de meniu-uri speciale din restaurantele cochete din Madrid. Dacă bucătăria tradițională și experiențele gastronomice sunt importante pentru tine, nu te interesează neapărat un tur al obiectivelor turistice, și nici nu plănuiești să petreci foarte mult timp în baruri și cluburi de noapte, poți să investești mai mulți bani din bugetul de vacanță pe prânzuri și cine în oraș, poate chiar pe o masă servită la cel mai vechi restaurant din lume, într-un decor tradițional, unde preparatele au fost perfecționate de-a lungul secolelor.

 

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE