Video

Julia Child, numele revolutiei in bucataria americana

Text
Alexandra Badita
Sursa
Starchefs.com
Foto
Getty Images
Un simbol pentru arta culinara, cu preferinte pentru gastronomia frantuzeasca, Julia Child a fost prima bucatareasa celebra din America.
juliachild.jpg

Poate ati auzit de ea din recenta ecranizare „Julie & Julia”, in care Meryl Streep a dat viata personajului Julia Child, intr-o pelicula inspirata din viata faimoasei bucatarese. Ori poate ati citit vreuna dintre cartile sale despre arta gatitului care nu are varsta. Si chiar daca nu o cunoasteti, aflat acum mai multe despre Julia Child, femeia care a dat o noua perspectiva gastronomiei americane.

Primii pasi in cariera

Nascuta in California, Julia Child si-a dorit sa devina scriitoare, dar a lucrat intai in publicitate. Cand sotul ei, Paul Child, a fost chemat in Paris dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Julia a cautat sa-si ocupe timpul in noul oras in care se mutase pentru a-si urma iubirea. Astfel, ea s-a inscris la cursurile Scolii de Gatit “Le Cordon Bleu” din Paris, unde i-a cunoscut pe Simone Beck si Louisette Bertholle. Impreuna au deschis o alta scoala de gatit, L’Ecole de Trois Gourmandes (The School of the Three Gourmands), si au scris cartea “Mastering the Art of French Cooking” (1961). Volumul a revolutionat toate principiile bucatariei americane cu o viziune a stilului culinar sofisticat frantuzesc, aducandu-le un succes neasteptat.

Drumul spre succes

Dupa ce s-a reintors in State alaturi de sotul ei, Julia Child a inceput sa-si promoveze cartea si la televiziuni. Asa s-a intamplat ca unul dintre producatori sa ii propuna realizarea unei  emisiuni culinare, “The French Chef”, care s-a difuzat prima data in 1963. Dupa succesul acestei productii, au urmat “Julia Child & Company”, “Julia Child & More Company”, “Dinner with Julia Child”, “Cooking with Master Chefs”, “Baking with Julia” sau “Julia and Jaques Cooking at Home”. In 1984, Julia a filmat si sase casete video cu tutoriale despre arta gatitului sub denumirea “The Way to Cook”. Vedeta si-a pus semnatura si pe cartile “The French Chef Cookbook”, “Baking With Julia”, “From Julia’s Kitchen”, “Julia’s Delicious Little Dinners”, “In Julia’s Kitchen with Master Chefs”, “Julia’s Casual Dinners”, “Julia’s Menus for Special Occasions”, “Julia’s Breakfasts, Lunches, and Suppers” sau “Julia’s Kitchen Wisdom: Essential Techniques and Recipes from a Lifetime of Cooking”.

Premii

Dupa ce a dat un nou sens artei culinare, Julia Child a primit numeroase titluri onorifice si premii in decursul vietii sale. A fost premiata de Universitatea din Boston, Colegiul Bates, Universitatea Rutgers, Colegiul Smith sau Harvard. A primit de asemenea Ordinul de Merit Agricol in 1967 din partea guvernului francez, iar in 1976 i-a fost acordat si Ordinul de Merit National. Julia Child a fost membra a filialei americane a scolii “Cordon Bleus” din Franta, precum si a Asociatiei Internationale de Profesionisti Culinari.

S-a numarat printre membrii fondatori ai Institutului American de Vin si Alimente. Din palmaresul ei mai fac parte si doua premii Emmy pentru show-urile sale culinare, dar si premiul Peabody de la Televiziunea Publica. In 1993, a fost recunoscuta ca prima femeie care a ajuns pe Hall of Fame la Insitutul Culinar, iar sapte ani mai tarziu a primit cea mai inalta gratificare din partea statului francez, Legiunea de Onoare, cu patru ani inainte de a se stinge din viata.

Julia Child este si va ramane un model pentru toti pasionatii de gastronomie, un simbol revolutionar intr-o perioada cand gatitul nu era inca o arta.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE