Ghid eCuisine

Vitamina A protejează pielea şi imunitatea

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Când vine vorba despre această vitamină, gândul ne duce la frumuseţea pielii, însă puţini ştiu că ea asigură şi sănătatea mucoaselor, dinţilor şi contribuie la sinteza de proteine.
vitamina_a.jpg

Poate fi extrasă atât din surse animale, cât şi vegetale. De fapt, noi consumăm alimente bogate în caroten care, odată ajuns în organism, produce vitamina A. Este necesară atunci când se consumă alcool, în cazul unei diete sărace în grăsimi, dacă eşti fumător sau trăieşti într-o zonă poluată. E utilă şi dacă suferi de diabet sau hipotiroidie.

 

Lasagna cu broccoli

 

La ce-i necesară

Bună pentru vederea nocturnă, dar şi pentru o piele sănătoasă, ea contribuie şi la susţinerea sistemului imunitar, la mărirea rezistenţei în faţa bacteriilor, iar datorită proprietăţilor antioxidante, ne oferă protecţie împotriva poluării, dar şi a cancerului. De asemenea, ajută, tractul digestiv şi urinar şi întârzie procesul de îmbătrânire.

 

Salata de ardei gras cu ficatei

 

Când e insuficientă

Un deficit de vitamina A poate duce la probleme oculare, la uscăciunea conjunctivitei şi a corneei, scade vederea nocturnă. În plus, pielea devine uscată, la fel părul. Acneea, sinuzita, infecţiile respiratorii, pierderea în greutate, insomniile, oboseala şi infertilitatea pot fi alte indicii ale nivelului scăzut de vitamina A.

 

Pește cu salsa de mango

 

Doza zilnică necesară:

Bărbaţi 5.000 UI pe zi (1.000 mcg)

Femei 4.000 UI (800 mcg)

Un pahar cu suc de morcov îţi asigură doza zilnică necesară.

 

Când e prea multă

Doze mai mari de 10.000 UI (3.000 mcg) pot deveni toxice. Simptomele care anunţă un nivel crescut sunt: greaţă, ameţeli, vărsături, diaree, dureri de cap sau de oase ori musculare, precum şi creşterea nivelului de grăsimi din sânge. În sarcină, un aport ridicat de vitamina A poate duce la malformaţii ale fătului.

 

Cupola de morcovi

 

Surse naturale: ficat, lapte, ou, morcov, dovleac, ardei gras, caise, mango, papaia, cartofi-dulci, legume cu frunze verzi, fructe galbene.

 

Atenţie, retinolul este distrus prin gătire la temperaturi ridicate!

 

Tocanita cu ficat si arpagic

Facebook Comments

PUBLICITATE

Cele mai recente postări

PUBLICITATE

PUBLICITATE