
Atunci când ne gândim la Italia, inevitabil asociem la nivel culinar cu paste și pizza. În toată lumea există peste 600 de tipuri de paste, iar acestea reprezintă cel mai versatil preparat italian. Pastele pot fi servite ca atare, cu sosuri, pot fi ingrediente pentru alte feluri de mâncare, cum ar fi budincile sau salatele. Deoarece se prepară foarte repede, fără eforturi deosebite, sunt potrivite pentru petrecerile cu prietenii sau pentru mesele cu familia.
Pastele din gastronomia italiană sunt un reper important în centralizarea și clasificarea tuturor tipurilor de paste din lume. Cele mai complete clasificări sunt cele în funcție de formă și lungimea pastelor, apoi după făina din care sunt făcute, există clasificări și după culoare sau după umplutura pastelor.
În funcție de lungime, pastele sunt:
•Lungi ( tagliatelle, pappardelle, spaghetti, vermicelli, etc.)
•Scurte (farfalle, fusilli, macaroni, penne, etc.)
În funcție de formă, există paste:
•tubulare: macheroncelli, ziti, bucatini, penne, etc.
•fire/linii: stringozi, capelli daangelo, spaghetti etc.
•benzi late: pappardelle, tagliatelle , fettucine etc.
•foi: lasagna
•umplute: ravioli, tortellini etc
•diverse forme: farfalle, fusilli etc
Există și alte clasificări, cum ar fi după relief ( paste netede și paste striate), după culoare ( colorate sau cu ou), după modul de producție (proaspete sau uscate) sau după tipul de făină folosit la producerea lor (făină de grâu dur, din făină de porumb, făină de secară, de orez, etc.)
Pastele lungi sunt simbolice pentru gastronomia italiană, sunt mai dificil de mâncat și de cele mai multe ori se servesc cu sosuri roșii. Există variante mai groase, mai subțiri, iar acest lucru este valabil pentru orice tip de paste, iar variantele mai mari au denumiri care conțin sufixul „oni” (spaghettoni), în timp ce variantele mai mici conțin sufixul „ini” (spaghettini). Atunci când aveți invitați la masă, o idee ar fi să evitați pastele lungi pentru a nu le da bătăi de cap invitaților în legătură cu modul de servire (cu furculița și cu o lingură), pastele scurte fiind mai ușor de manipulat. În general pastele de forma tuburilor sau firelor se folosesc uscate, iar cele de forma benzilor mai late sau a foilor se servesc proaspete.
Pastele scurte se asortează mai bine sosurilor mai grele, și se găsesc în diverse forme, una mai interesantă decât celalata: roți, spirale, fundițe, scoici, etc. Există și niște varietăți de paste speciale cu formă apropiată de cea a bobului de orez, folosite la supe.
Pastele umplute cunosc mai multe variațiuni, în funcție de regiune și de specificul local. Forma pastelor este direct proporțională cu densitatea și greutatea umpluturii, pentru a echilibra gustul și textura combinației. Pastele umplute se folosesc de cele mai multe ori proaspete, deoarece textura lor moale, elastică și delicată se potrivește foarte bine cu umpluturile aromate și cu sosurile bogate.
Iată și câteva trucuri pentru a prepara pastele perfecte:
•Folosiți un litru de apă la 100 grame de paste, este esențial că pastele să fiarbă într-o cantitate de apă suficientă, care să clocotească bine. În cazul pastelor umplute, apa nu trebuie să fiarbă atât de puternic, ci focul să fie mai mic, pentru a nu rupe pastele.
•La fiecare litru de apă adăugați o linguriță sau o linguriță și jumătate de sare, pentru a obține paste aromate ce se îmbină cu sosul armonios.
•Nu se adaugă ulei în apa de fiert deoarece împiedică pastele să absoarbă sosul, iar dacă vreți să evitați că pastele să se lipească unele de celelalte, amestecați energic după ce le puneți în apă.
•Ideal ar fi să preparați sosul dinainte, și atunci când pastele sunt gata să le scurgeti, să le amestecați cu sosul și să le serviți imediat.
•Nu clătiți pastele cu apa rece deoarece veți pierde sarea și amidonul din ele, iar dacă vreți să opriți fierberea lor, este de ajuns să adăugați o cană de apă rece în oală, înainte de a le scurge.
Adaugă comentariu