Home » Blog » Ghidul tacamurilor la masa
Blog

Ghidul tacamurilor la masa

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Sa nu ne lasam intimidati de o masa formala cu prea multe tacamuri!
475094467.jpg

Așezarea mesei este o modalitate prin care le poți arăta invitaților respect, pe lângă preparatele savuroase și băuturile aromate și răcoroase. Mai demult, servirea mesei implica un protocol complicat, iar tacâmurile erau așezate ca și în zilele noastre pe masă, de la exterior spre interior, pentru că așa erau servite felurile de mâncare. Copiii din familiile regale aveau chiar în program ore de educație și bune maniere, deoarece aveau nevoie să știe cum să se comporte și cum să servească masa, ca membri ai unei familii regale. 

 

Aranjarea mesei se poate face în mai multe moduri, depinzând de ocazie. Cea mai simplă regulă legată de tacâmuri spune că întotdeauna vom începe de la exterior spre interior, așa că tacâmurile de la margine sunt pentru primul fel de mâncare, iar cele de lângă farfurie sunt pentru ultimul fel de mâncare.  Iată cele trei moduri de aranjare a mesei: aranjamentul de bază, informal și aranjamentul formal. 

 

Pentru o masă cu un aranjament de bază (o masă în familie sau la micul dejun, când se servește de obicei doar un fel de mâncare), va exista o farfurie suport, cu o farfurie funcțională deasupra, ce va avea în dreapta un cuțit și o lingură, iar în stânga o furculiță. De obicei se poziționează un singur pahar și un șervet, fie în stânga farfuriei, fie pe farfurie. 

 

În cazul în care avem de-a face cu un aranjament informal, furculițele sunt plasate în partea stânga a farfuriei, în ordinea în care vor fi servite felurile de mâncare, astfel că vom avea cea mai mică furculiță la exterior, iar ea este destinată aperitivului sau salatelor, iar cea mai mare, spre interior, destinată felului principal. În partea dreaptă a farfuriei sunt de obicei plasate cuțitul, lingura pentru supă și lingurița pentru ceai (dacă se servește). Tacâmurile pentru desert sunt fie așezate în partea de sus a farfuriei, fie lângă celelalte tacâmuri. Atunci când sunt așezate în partea de sus a farfuriei, furculița va avea dinții spre dreapta, iar lingurița va fi orientată spre stânga, iar când sunt lângă celelalte tacâmuri furculița va sta în stânga, imediat lângă farfurie, iar lingurița între cuțit și lingura pentru supă. Uneori pot fi aduse pe farfuria de desert și deci nu mai necesită să fie plasate pe masă.

 

La o masă cu aranjament formal, așezarea elementelor va fi simetrică, această poziționare realizând un aspect vizual echilibrat și armonios. Nu se servesc mai mult de șase feluri de mâncare la o masă formală, și nu se așează pe masă tacâmuri pentru feluri ce nu vor fi servite. De regulă, la o masă formală se servesc: aperitiv, supă, pește, fel principal, salată și desert (dar ordinea poate varia, important este să urmați poziția tacâmurilor ). 

 

La o masă aranjată formal, o farfurie va fi așezată mereu pe masă, și este suport pentru toate celelalte ce urmează să fie aduse și așezate peste ea. De asemenea, la o masă formală vor fi prezente în stânga sus farfuria și cuțitul pentru unt, iar cuțitul poate fi așezat în diagonală, cu mânerul spre farfuria din centru, sau perpendicular pe farfurie. 

 

Începând de la exterior spre interior, la o masă cu aranjament formal, vom avea trei tipuri de furculițe: pentru salată, pentru felul principal și pentru pește. Cuțitele corespunzătoare vor fi așezate în partea dreaptă, de la exterior la interior. Lingura se așează în exteriorul cuțitelor, și uneori poate fi și o lingură destinată servirii fructelor. 

 

O furculiță pentru crustacee va fi prezentă la masă, poziționată în dreapta lingurei (furculița aceasta va fi poziționată doar dacă se servesc și fructe de mare. 

 

Tacâmurile pentru desert se pot așeza orizontal, deasupra farfuriei sau pot fi aduse împreună cu desertul, pentru a nu aglomera masa.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE