Home » Blog » Ghimbir: beneficii si utilizari
Blog

Ghimbir: beneficii si utilizari

Text
e-cuisine.ro
Foto
© bit24 – Fotolia.com
Eficient in multe situatii si considerat un condiment potrivit pentru multe specialitati culinare, ghimbirul aduce un plus de savoare daca este utilizat corect.
fotolia_54031713_subscription_xl.jpg_c_bit24_-_fotolia.com_.jpg

Ghimbirul cu aroma sa puternică și înțepătoare este benefic pentru foarte multe lucruri. El poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pudră, murat sau sub formă de suc sau ulei. Ceaiul de ghimbir este cea mai comună întrebuințare a acestei rădăcini ce ajută împotriva răcelilor. De asemenea ghimbirul cristalizat are efecte benefice asupra problemelor gastrice.

 

De mii de ani, ghimbirul a fost folosit pentru tratarea a numeroase afecțiuni datorită puternicelor efecte terapeutice și preventive. Această rădăcină minune are efect antiinflamator, analgezic, antioxidant și entiemetic. Ajută la ameliorarea inflamațiilor și durerii datorită abilității lui de a inhiba sinteza prostaglandinei și a leukinei. Inhibă receptorii de serotonină și are abilitatea de a elimina gazele intestinale (efect carminativ). Activitatea sa antioxidantă alături de abilitatea de a induce moarte celulară (apoptoză) și suprimarea anumitor proteine îi conferă proprietăți anticancerigene. De asemenea, compușii ce se găsesc în ghimbir ajută la suprimarea reacțiilor alergice. 

 

Biscuiți cu ghimbir

 

Beneficii ale ghimbirului

 

•Tratarea problemelor respiratorii. Proprietățile antihistaminice ale ghimbirului ajută la tratarea alergiilor. De asemenea ajută la reglarea contracțiilor respiratorii și la secretarea de mucus.  

•Tratarea vomiturițiilor și vomismentelor. Mestecarea unei bucăți de ghimbir ajută la reducerea stării de rău sau de vomă. Conform unor studii, ghimbirul ajută la tratarea stării de rău de după intervenții chirurgicale, a răului de mișcare și a răului de mare. De asemenea ajută la ameliorarea efectelor chimioterapiei.

 

•Prevenirea răului de dimineață. Unele femei gravide găsesc benefic consumarea unei cantități mici de ghimbir pentru a preveni răul de dimineață. Este recomandat să vă consultați medicul de familie înainte de a recurge la acest tratament.

 

•Remediu pentru îmbunătățirea apetitului. Ghimbirul ajută la secretarea sucurilor gastrice și crește apetitul.

 

•Ajută la digestie. În cazul în care ai avut o masă grea mănâncă o bucată de ghimbir. Acesta ajută la creșterea absorbției intestinale și la asimilarea nutrienților esențiali. De asemenea ajută la digestia proteinelor și îți protejează stomacul împotriva ulcerelor prin creșterea secreției de mucus.

 

•Cancer. Rădăcina de ghimbir are un conținut ridicat de antioxidanți. De asemenea ghimbirul are abilitatea de a induce moarte celulară (apoptoză) și să inhibe anumite proteine. Conform unor studii, ghimbirul poate deveni o armă puternică în combaterea acestei maladii. Mai jos aveți câteva din multele moduri de a consuma ghimbirul.

 

Prajitura cu ciocolata si ghimbir

 

Utilizări ale ghimbirului

•Ceaiul de ghimbir – în timpul sezonului rece este unul din cele mai bune tratamente preventive împotriva răcelii și gripei. Taie o bucată de ghimbir și zdrobește-o cu mânerul cuțitului, apoi adaugă apă fierbinte peste. Adaugă un pic de miere de albine și niște lămâie și ai în fața ta cel mai bun tonic pentru iarnă. Poți adăuga whisky sau coniac și-l poți numi sirop de tuse pentru adulți.

 

•Supă – adaugă o bucată de ghimbir proaspăt ras sau facut piure în supele de morcov sau cartofi dulci. Merge excelent și în ciorba rădăuțeană sau borșurile de pui.

 

•Alături de pește – ghimbirul complementează excelent conservele de pește sau peștele făcut la cuptor. 

 

Frigărui de pui cu sos de ghimbir

 

•În wok – orice fel de legume ai pregăti în wok, puțin ghimbir nu strică niciodata. Condimentează cu câteva fire de ghimbir proaspăt ras si vei transforma orice fel de mâncare într-un deliciu.

 

•În dulciuri – Ghimbirul poate fi folosit și în dulciuri sau plăcinte. Poți adăuga ghimbir în laptele cu orez pentru ai oferi o aromă de neuitat sau în plăcinta de bostan. Asigură-te ca îți vei păstra și ție o portie pentru ca va dispărea repede.

 

Rulada de porc cu ghimbir

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.