1. Pentru a face sosul: Puneti sucul de lamaie intr-o cratita cu 4 linguri de apa si adaugati zaharul. Puneti cratita la foc mic si amestecati pana cand zaharul se dizolva. Folositi o pensula de patiserie umezita pentru a sterge cristalele de zahar formate pe marginile cratitei.
2. Mariti focul si fierbeti siropul rapid, pana cand prinde o culoare aurie. Luati cratita de pe foc si adaugati frisca. Amestecati usor pana cand frisca e integrata in compozitie, apoi adaugati untul si amestecati din nou. Lasati caramelul sa se raceasca.
3. Pregatiti inghetata de vanilie ca in reteta indicata prin link pana la etapa incorporarii friscai.
4. Umpleti spritul cu jumatate din amestecul de caramel si spritati putin la baza tavii pentru cozonac. Adaugati jumatate din inghetata de vanilie. Spritati apoi putin caramel, rotind spritul in inghetata.
5. Puneti apoi restul de inghetata de vanilie si repetati spritarea sosului de caramel, ca pentru primul strat. Dati compozitia la congelator pana ce devine solida.
6. Daca inghetata va fi mancata peste cateva zile, atunci pastrati sosul de caramel care a ramas acoperit in frigider, sau congelati-l in alt recipient.
7. Pentru a servi, scoateti tava din congelator si scaldati-o putin in apa fierbinte, pentru o desprindere mai usoara de tava. Rasturnati-o pe platoul de servire. Adaugati sosul de caramel (incalzit, daca va place) si cateva nuci deasupra.
Pentru sosul de caramel:
1 lingura de suc de lamaie
250g zahar
142ml frisca lichida
50g unt
Pentru inghetata:
inghetata de vanilie
nuci taiate, pentru decor
sprit
tava de cozonac (1kg), racita
Adaugă comentariu