
Sistemul imunitar este paznicul sănătății tale. Și de cum simte că ceva nu e în regulă în organism, se pune în mișcare. Iată de ce e foarte important să ai grijă de el. Cum? Râzând mult, mâncând bine și renunțând la fumat.
Evident, “mâncând bine” nu înseamnă să mănânci mult sau “greu”. Ci să mănânci alimente care te pot ajuta să-ți întărești sistemul imunitar. Iată care sunt acestea:
Ardeiul iute – “Arde” gâtul, dar ”arde” și bacteriile pe care le întâlnește aici: mai ales pe cel numit Staphilococcus aureus, principalul responsabil de apariția bronșitei. În plus, ardeiul iute are și rolul de a te ajuta să espectorezi mai ușor, atunci când tusea este seacă.
Usturoiul – Protejează aparatul respirator pentru că luptă împotriva infecțiilor. De altfel, usturoiul este considerat un adevărat antibiotic. Iar acțiunea sa este mai intensă, dacă-l consumi crud.
Ceapa – În afară de faptul că stimulează producerea sucurilor gastrice și favorizează digestia, ceapa are o acțiune bactericidă care o face să fie un apărător natural al plămânilor și al căilor respiratorii. E de dorit să o consumi tot crudă.
Iaurtul – Este celebru datorită activității sale de reglare a florei bacteriene intestinale: fermenții din iaurt ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Cel mai indicat este cel simplu, fără fructe (poți adăuga tu bucățele) și fără coloranți.
Socul – Conține substanțe care „vânează” radicalii liberi și bacteriile dăunătoare.
Socul (ceaiul de soc, socata) poate diminua simpotmele răcelii și ale gripei, de la șase zile la 48 de ore. E mai bine să îl bei preventiv sau de la primele simptome ale bolii.
Echinaceea _ Este planta cu cele mai bune proprietăți imunostimulatoare. Poți consuma 60 de picături de tinctură din aceasta, în fiecare zi, de la începutul toamnei până la sfârșitul iernii (mai puțin dacă ești gravidă sau alăptezi). Foarte bună este șI tincture de măceș: 70 de picături pe zi de macerat gliceric.
Săruri minerale
Chiar și oligoelemntele îți sunt de mare ajutor. În fiecare zi, conținutul unei fiole de magneziu, lasată două minute sub limbă și apoi înghițită, ține departe răceala și gripa. Preferi să-l asimilezi din alimente? Atunci mănâncă cereale integrale sau fulgii de cereale integrale (porumb, grâu, ovăz, orz, secară), nuci, alune, smochine, migdale, mere, legume verzi, lapte, ouă și ciocolată.
Adaugă comentariu