Am plecat într-o incursiune imaginară printre rafturile de supermarket, alături de nutriționist și o clientă imaginară. Nitriționista este Cosmina Mierlescu, Health Coach și Specialist în Diete de Nutriție – www.catwalknutrition.ro.
Clineta noastră imaginară nu are probleme deosebite de greutate sau sănătate, ci declară numai vreo 3-4 kg în plus, se consideră fără vlagă, fără tonus și ar dori să intre în toamnă mai zveltă, mai energică, mai în formă. Gătește la vreo 2-3 zile, dar nu foarte elaborat. De curând merge la sală de 2-3 ori pe săptămână.
Iată ce am aflat de la Cosmina despre felul în care ar trebu să se desfășoare acest shopping!
Suntem obligați să alegem între bun și sănătos sau le putem avea pe amândouă?
Putem alege alimente care sunt foarte bune atât din punct de vedere al gustului, cât și pentru starea generală de sănătate. Ne putem bucura de ele împreună.
Pentru mine, „bun” înseamnă crescut natural (fără pesticide, substanțe chimice și hormoni), înseamnă gustos, cu aspect plăcut și să-mi dea o stare de bine după ce mănânc. Sănătos este ceea ce îmi dă energie, îmi hrănește corpul și îmi furnizează nutrienții de care are nevoie pentru buna funcționare, desigur împreună cu o mentalitate pozitivă, exercițiu fizic, relaxare, meditație și evoluție continuă.
E adevărat ce se spune, că trebuie să mergi la supermarket numai după ce ai mâncat?
Da, deoarece aprovizionarea pe stomacul gol nu va fi relaxantă și conștientă. Din cauza senzației de foame avem tendința de a cumpăra mai mult decât este nevoie – și alimente mai puțin sănătoase și integrale. Când nu mâncăm la timp, nivelul glicemiei scade și creează frustrări, stări de nervozitate și stres. Hormonul stresului generează la nivelul creierului o substanță care stimulează pofta de carbohidrați și alimente bogate în amidon. Ceea ce poate transforma coșul de cumpărături într-o „bombă calorică”.
Citește și: Interviu cu Adina Miron Candrea, autoarea La Gourmandise MousseAdina
Sunt rafturi de care nu ar trebui să ne apropiem?
Da, sunt lucruri pe care e bine să nu le ai depozitate în casă: produsele rafinate, foarte procesate și cu un conținut mare de zahăr ca dulciurile, biscuiții, covrigeii, băuturile carbogazoase, pâinea albă, făinoasele și alți carbohidrați simpli. Ar trebui cumpărate eventual doar atunci când vrem să ne satisfacem pofta de ceva dulce sau sărat, în funcție de preferințe. Totuși, cam oricine poate integra în regimul său alimentar un snack pe zi care să fie mai puțin „sănătos“ Aici, cheia este cantitatea.
Ajungem și la raionul de „sănătoase“! Pro sau contra batonașe „pentru slăbit“? De fapt, cum se consumă acestea și care este rolul lor?
Nu încurajez consumul batoanelor pentru slăbit deoarece sunt pline de zahăr și aditivi alimentari. Batoanele pot fi înlocuite cu o gustare din fructe proaspete sau uscate, nuci, migdale sau alte oleaginoase, smoothie-uri care conțin mai multe legume și 1-2 fructe, un guacamole cu crackerși integrali sau rondele din orez, biscuiți sau sărățele de casă fără adaos de zahăr, combinate cu un iaurt integral sau vegetal, și diferite alte combinații care sunt hrănitoare și sățioase.
Dacă alegi într-un final să consumi acele batoane, citește întotdeauna eticheta produselor pentru a ști ce conțin și dacă merită cumpărate și consumate. Batoanele nu trebuie să înlocuiască o masă principală, ci să fie gustări între mese, având rol nutritiv și energetic.
Clienta ta a văzut în sală bărbații consumând cocteiluri cu pudre proteice și băuturi energizante pline de zahăr și substanțe din familia cofeinei și acum crede că acestea sunt un pașaport spre mult doritul tonus muscular. Ce o sfătuiești?
O voi ajuta să găsească niște suplimente organice și cu un conținut scăzut de zahăr. Cel mai bine este să încerce și apoi va ști dacă funcționează pentru ea sau ba. Sunt pe piață și produse de încredere. În ceea ce privește consumul lor, cel mai eficient ar fi să se sfătuiască cu trainer-ul personal de la sala de sport.
În ce condiții poate consuma băuturi cu zahăr adăugat?
I-aș recomanda nu mai mult de o dată sau de 2 ori pe săptămână, în niciun caz zilnic. Băuturile și alimentele care conțin zahăr rafinat în cantități crescute trebuie reduse la un consum ocazional. Zahărul crește nivelul de glucoză din sânge și poate conduce la destabilizarea metabolismului și instalarea diabetului. Alte simptome care pot apărea odată cu un consum crescut de zahăr: oboseală, durerile de cap, constipația, lipsa de voință, carențe de minerale, probleme dentare etc.
Citește și: Cu alimentația la psiholog. Interviu cu dr. Armand Veleanovici
Ce îngrașă mai mult, berea sau vinul?
Dacă ne uităm la valorile următoare, se pare că vinul ar îngrășa mai mult.
Pentru 350 ml de bere valoarea energetică este de 150 calorii. Conține cantități mici de minerale ca potasiu, calciu, fier, zinc și vitamine din complexul B datorită boabelor de cereale și drojdiei din care este produsă. Valoarea nutritivă a berii nu e semnificativă, însă aduce beneficii pentru sănătate. Studiile științifice arată că un pahar de bere/zi a îmbunătățit proprietățile antioxidante ale colesterolului bun (HDL) și poate reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare. Dar aceste beneficii vin doar în urma unui consum mic spre moderat. Altfel, efectele sunt negative.
150 ml de vin roșu conține 125 calorii. Un pahar de vin pe zi este foarte sănătos și oferă multe beneficii. Strugurii conțin cantități mari de polifenoli, resveratrolul fiind unul dintre ei și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, reducând stresul oxidativ și inflamațiile. De asemenea, previne îmbătrânirea și reduce riscul afecțiunilor inimii.
Ne oprim la raftul de legume. Ce îi recomanzi în primul rând?
Să consume legume cât mai multe și variate. Fiecare vine cu aportul propriu de vitamine, minerale, fitonutrienți și antioxidanți. Legumele și fructele congelate sunt foarte sănătoase, pentru că sunt congelate imediat după ce au fost culese și curățate, păstrându-și proprietățile. Totuși e bine să verificăm pe ambalaj să nu aibă zahăr în cantități mai mari de 2-3 g pe 100 g. Unele au chiar sub un gram, ceea ce este excelent.
Când cumperi deja preparate și asezonate trebuie să fi fost gătite în ziua respectivă sau cel mult cu 1 zi în urmă, deoarece se oxidează foarte repede și pot afecta stomacul și intestinele sau poți intra în contact cu diferite bacterii sau viruși. Dacă sursa este de încredere. Mâncăm liniștiți și gata preparate și asezonate.
Ce îi recomanzi de la raftul cu fructe?
Alegem fructele care îi plac. Toate sunt sănătoase și pline de enzime, apă, vitamine, minerale, fibre alimentare și antioxidanți. Ca toate alimentele, au și ele un indice glicemic care influențează nivelul de zahăr din sânge. În categoria fructelor cu indice glicemic mare intră: pepenele verde și galben, ananasul, stafidele.
Recomand, în general, consumul fructelor ca atare, nu sub formă de sucuri, deoarece le sunt îndepărtate fibrele și rămâne doar fructoza (zahărul din fruct).
Consider că nu trebuie evitat consumul anumitor fructe chiar și în cazul persoanelor care vor să slăbească. Însă aceste persoane trebuie să reducă cantitățile de fructe cu indice glicemic mare și să consume mai multe fructe de pădure, piersici, nectarine, mere, prune, căpșuni, grepfruit, portocale, etc.
Fructele pot să înlocuiască o masă atunci când ținem post sau facem o cură de detoxifiere prin post intermitent („intermittent fasting”). Este esențial ca din când în când să facem o detoxifiere a organismului pentru eliminarea toxinelor și reziduurilor acumulate. Prin puțină înfometare celulele încep să se curețe și să elimine din „gunoiul intracelular”, ca urmare vom avea mai multă energie, vitalitate și căpătăm claritate mentală.
Ca acest proces de detoxifiere să aibă loc, trebuie ca ultima masă să fie luată până în ora 9 seara, iar dimineața în loc de micul dejun obișnuit să se consume doar un fruct proaspăt. Până la prânz să nu mai mănânce alte alimente, ci doar să bea apă. În rest, fructele se mănâncă la micul dejun cu diferite semințe și cereale integrale sau ca gustare între mese. Nu se mănâncă fructe drept „desert” imediat după o masă principală!
Peștele e ușor, se știe. Dar peștele gras îngrașă?
Peștele gras nu îngrașă. Este o sursă de proteine și acizi grași esențiali omega 3 care au multe beneficii pentru sănătatea noastră. Se numesc esențiali deoarece organismul nostru nu îi produce, dar are nevoie de ei.
Acizii grași omega 3 vin cu multe beneficii printre care: ajută persoanele care suferă de depresie sau anxietate – îmbunătățindu-le simptomele semnificativ, sprijină sănătatea creierului, îmbunătățesc vederea, vin în sprijinul sănătății oaselor și a articulațiilor, reduc riscul afecțiunilor inimii, ne mențin o piele tânără și elastică.
Foto: arhivă personală Cosmina Mierlescu
Adaugă comentariu