Home » Interviuri » Interviu cu Anca Alungulesei, expert in nutritie
Interviuri

Interviu cu Anca Alungulesei, expert in nutritie

Pentru ca ne-a cucerit cu prima ei aparitie editoriala, cartea „Sanatate la pahar” lansata in luna iunie, am stat de vorbă cu Anca Alungulesei despre stil de viata sanatos, maternitate si alte subiecte pe placul vostru.

Intrucat a avut loc lansarea cartii ”Sanatate la pahar”, le poti oferi cititorilor o reteta din carte cu care ar putea incepe introducerea acestor sucuri in alimentatia zilnica?

Anca Alungulesei: Cu mare drag. Le voi oferi o reteta din categoria sucurilor pentru “incepatori”, asa cum i-am numit eu pe cei care nu sunt obisnuiti sa integreze cu sucurile naturale in dieta zilnica. Acestor persoane le-am dedicat foarte multe paragrafe din carte, tocmai pentru a le ajuta sa constientizeze cat de importante sunt beneficiile acestor bauturi minunate si care sunt pasii prin care le pot introduce firesc si eficient in alimentatia zilnica.

Partea de retete a cartii este structurata in 3 categorii, in functie de procentul de legume-fructe utilizat in fiecare reteta: 30-70% legume/fructe, 50-50% legume/fructe si 70-30% legume/fructe.

Astfel, cititorilor “incepatori” in consumul de sucuri naturale le propun sa incerce acasa urmatoarea reteta:

1 tija de apio (telina), 4 frunze de menta, 2 felii de ananas si 1 castravete. Pentru prepararea sucului folosim un storcator prin presare a rece pentru a ne asigura ca toti nutrientii din legume si fructe se transfera in sucul pe care-l preparam.

Cartea se adreseaza doar persoanelor care au o alimentatie RAW sau se regasesc si retete simple, in care nu este nevoie de ingrediente speciale?

Anca Alungulesei: Acest ghid practic nu se adreseaza doar persoanelor care consuma hrana cruda sau vegetariana, ci tuturor acelora care vor sa optimizeze calitatea stilului lor de viata.

Indiferent daca o persoana mananca sanatos sau consuma multe alimente procesate, sucurile naturale, obtinute prin presare la rece, sunt cea mai buna varianta de a introduce cat mai multe legume si fructe in alimentatia zilnica. Astfel, ne asiguram ca beneficiem de cei mai valoroşi nutrienţi – vitamine, minerale, enzime si clorofila.

“Sanatate la Pahar. Ghid practic de introducere a sucurilor naturale în alimentatia zilnica. Pas cu pas” nu reprezinta o pledoarie pentru renuntarea la hrana preparata termic sau de origine animala, ci urmareste sa-i ofere fiecarui cititor informatiile necesare pentru a intelege ca sanatatea, un tonus foarte bun, energia si buna dispozitie sunt la indemana oricui. Trebuie invatati doar pasii pentru a ajunge la ele.

Cu ajutorul sucurilor din legume şi fructe putem regenera. Putem reconstrui. Putem prelungi viaţa celulelor. Putem trăi mult mai mult şi, ce este cel mai important, mult mai bine.

Ce sfaturi ai pentru proaspetele mamici care au adoptat de curand un stil de viata vegetarian?

Anca Alungulesei: Sfatul meu este sa nu devina vegetariene in timpul sarcinii sau al alaptarii. Aceasta este o perioada speciala in care nu trebuie sa facem schimbari majore. Chiar daca vorbim despre un stil vegetarian, adica foarte sanatos, sunt de parere ca aceasta schimbare nu trebuie sa se petreaca atunci cand mama asteapta un copil sau alapteaza, ci cu mai mult timp inainte.

Pentru o schimbare atat de radicala, trebuie sa-i oferim corpului timpul necesar sa asimileze schimbarea intr-un mod cat se poate de natural. Caci, oricat de benefica este schimbarea stilului alimentar, daca ea intervine brusc, corpul o percepe, de fapt, ca fiind o agresiune. Deci, in nici un caz, nu trebuie sa adopte schimbari bruste in aceste perioade.

Insa, ceea ce poate face in aceasta perioada este sa incerce se hraneasca cat mai sanatos. Si cand spun cat mai sanatos, ma refer la urmatoarele: sa excluda din alimentatie carnea procesata (salamuri, carnati, sunca, etc), sa nu manance prajeli, sa renunte pe cat posibil la zaharul alb rafinat si sa inlocuiaca faina alba cu cea integrala. Mai mult decat atat, ar fi ideal sa consume cat mai multe alimente crude: legume, fructe, seminte si sa bea cat mai multe sucuri naturale din legume si fructe, stoarse prin presare la rece.

Ne poti povesti mai mult despre care sunt cele mai importante alimente in sarcina?

Anca Alungulesei: Cel mai important principiu in sarcina este “less is more”. Cu alte cuvinte, importanta este calitatea alimentelor si nu cantitatea. Deci, cu atat mai mult in acesta perioada, femeile insarcinate ar trebui sa fie mult mai preocupate de calitatea nutrientilor ingerati decat sa numere caloriile.

Cu alte cuvinte, femeile insarcinate trebuie sa consume cat mai multe alimente “inteligente”. Adica sa-si asigure necesarul de nutrienti – vitamine, minerale si enzime – de care are nevoie organismul, atat pentru mama, cat si pentru bebelusul pe care-l poarta din burta.

In aceasta categorie intra cat mai multe sucuri naturale, stoarse prin presare la rece, din legume si fructe, nuci si seminte crude, legume si fructe.

Sunt multe persoane care trec la un program de detoxifiere brusc, fara a se documenta în prealabil. Care sunt etapele prin care se face trecerea la o detoxifiere de sezon.

Anca Alungulesei: Intr-adevar, asa este. De cele mai multe ori, majoritatea dintre noi se lasa condusa de un spirit de turma fara a se informa foarte mult despre un anumit subiect la moda. La fel se intampla si cu detoxifierea.

Detoxifierea in sine este un proces complex care implica 3 factori: corp, minte si suflet. Primul pas este, intr-adevar, alimentatia. Insa, pentru a ne detoxifia organismul, avem nevoie de un efort sustinut si aici intra si detoxifierea mentala si cea sufleteasca. Astfel, avem parte de un proces complex si de rezultate pe masura.

Asa cum spuneam, alimentatia este doar primul pas in tot acest proces. Multi dintre noi considera ca, daca renunta la carne, de exemplu, este suficient ca totul sa fie perfect, insa, din pacate, lucrurile nu funtioneaza asa. Intr-adevar, orice pas pe care il facem in acest proces este important.

Dar, pentru a avea rezultate sustinute pe termn lung, aceste schimbari ar trebui sa devina stil de viata, nu doar un moment sau doua din an. Nu putem manca tot anul orice si sa avem pretentia ca efectul a 2 programe de detox de cateva zile sa ne tina un an de zile.

Daca cei 3 factori nu sunt coroborati, detox-ul fizic are un efect pe termen foarte scurt. Atunci cand gandim pozitiv, emanam ganduri pozitive si dragoste in univers, lucrurile se vor schimba pentru fiecare dintre noi. Implicit vom vedea si rezultatele.

Care este cea mai potrivita perioada din an pentru o cura de detoxifiere si care ar fi durata optima pentru o detoxifiere ca la carte?

Nu exista detoxifiere ca la carte la modul general. Asa cum fiecare individ este unic, pentru fiecare dintre noi functioneaza ceva anume. Trebuie doar sa urmam niste pasi generali, iar, la un moment dat, trebuie sa personalizam in functie de propriul nostru stil. Ideal ar fi sa aplicam o cura de detoxifiere la fiecare schimbare de anotimp, oferind organismului nostru o binemeritata pauza.

Autor: Daniela Niculi

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.