Home » Interviuri » Interviu cu James Aspey
Interviuri

Interviu cu James Aspey

Activistul australian James Aspey vine pentru prima oară în România, la invitația Do Good Academy. Vă puteți întâlni cu el maine 1 septembrie, începând cu ora 13:30, la Hotel Caro din București, James se alătură conferinței “For the Love of Life” și va vorbi publicului din România despre experiențele prin care a trecut și care l-au transformat într-unul dintre cei mai cunoscuți activiști din lume.

James Aspey vorbește în numele celor care nu cuvântă.

1.Ești vegetarian, vegan sau raw-vegan?

Vegan.

2. Cum ai devenit vegetarian? Provii dintr-o familie sau un mediu de vegetarieni?

Am devenit vegetarian când am înțeles că putem trăi și prospera fără să consumăm carne. Apoi am înțeles că la fel de multă cruzime este și într-un ou, în lactate și alte produse animale, așa că am devenit vegan pentru a trăi în acord cu valorile mele: pace, dreptate și respect.

3. Eterna problemă: mulți afirmă că nu poți depune masă musculară și nu poți dezvolta definiția mușchilor dacă urmezi un regim vegan, indiferent cât de mult te antrenezi. Alții afirmă că un vegetarian nici nu are energie suficientă ca să se antreneze cum trebuie. Tu ești antrenor de fitness, care este părerea ta?

Deținătorul recordului de putere în lume este un vegetarian. Acum 2 ani cel ales pentru a fi Mr Univers era vegan. Deținătorul recordului mondial la ultra-maraton este vegan. Campionul mondial la wrestling este vegan. Numeroși atleți de elită încep să pună capăt mitului conform căruia nu poți să fii puternic dacă ești vegan. Proteinele din surse vegetale sunt de mai bună calitate decât cele animale și nu prezintă dezavantajele acestora: colesterol, grăsimi saturate, hormoni, concentrație mare de pesticide și altele. Cu proteine vegetale poți fi la fel de puternic, de fit și de musculos ca și dacă le-ai obține din carne, doar că proteinele vegetale prezintă mai multe beneficii pentru sănătate.

4. Într-o lume egoistă ai găsit un mod foarte simplu, direct și totodată sensibil de a schimba atitudinile oamenilor, invitându-i să se pună măcar pentru o clipă în nefericita piele a unui animal care trăiește sub amenințarea continuă exercitată de o lume ucigașă. Ai ales să fii o ființă necuvântătoare timp de un an întreg. A fost greu? Cum te-ai simțit?

A fost greu, da. M-am simțit ignorat de mulți oameni și uneori mi-a fost greu să mă exprim și să comunic felul în care mă simt. Din fericire au existat și mulți oameni răbdători care au zăbovit ca să-mi dea atenție și să mă ajute când am avut nevoie.

5. Ai simțit că mesajul tău a ajuns la oamenii pe care i-ai întâlnit în călătoria ta de un an?

Toți cei pe care i-am întâlnit anul acela au vrut să știe de ce nu am glas, ceea ce mi-a oferit ocazia de a le da informații scriind, prin limbajul corpului sau dându-le de citit cărți sau oferindu-le DVD-uri. Când am vorbit pentru prima dată la televiziune, interviul meu a fost văzut de milioane de oameni din toată lumea.

6. Am urmărit unul dintre discursurile tale și văzându-te vorbind despre violența împotriva animalelor, mi-am imaginat o posibilă carte, un soi de Ferma animalelor actualizată, în care eroul trăiește într-o stare de tortură continuă, împreună cu toți ai lui – îl vedem suferind cele mai negre nedreptăți și umilințe iar noi, cititorii, empatizăm cu el, ne revoltăm alături de el…. iar la sfârșit descoperim că eroul nostru este de fapt un vițel. Cred că empatia umană este o resursă extraordinară, o forță enormă pe care trebuie să o cultivăm la toate nivelurile în societățile noastre atât de cool. De aceea mi se pare că anul tău de tăcere a fost atât de impresionant, a fost o inspirație pentru noi toți. Ce acțiuni mai plănuiești pentru a atrage oamenilor atenția asupra suferinței animalelor?

Anul trecut am fost tatuat timp de 24 de ore, timp în care evenimentul era transmis în direct; am strâns astfel 20000 de dolari în scopuri caritabile. Anul acesta țin conferințe în toată lumea. La anul voi dona un rinichi în speranța de a-i inspira pe oameni să facă mai mult pentru a-i ajuta pe cei care suferă. Dar nu trebuie să donezi neapărat un rinichi pentru a face asta. Mai întâi, devino vegan.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE