Home » Interviuri » Interviu cu Oana Coanta, antreprenorul care susține micii producători locali
Interviuri

Interviu cu Oana Coanta, antreprenorul care susține micii producători locali

Astăzi vă invităm să o cunoașteți mai bine pe Oana Coanta, manager la Bistro de L’Arte din Brașov. Iubitoare a bucătăriei românești, Oana se focusează cel mai mult pe promovarea preparatelor locale și pune în farfurie cele mai savuroase ingrediente de sezon într-o interpretare inedită.

  1. Când a început pasiunea pentru bucătărie și de unde vine inspirația?

Oana Coanta: A început odată cu bistroul, căci până atunci găteam soldăţeşte şi fără prea multă judecată. Apoi, când nu am mai gătit doar pentru cei puţini din jurul meu, am înţeles că gusturile, regulile de asociere, textura şi forma finală nu sunt glume.

  1. Care este bucătăria preferată?

Oana Coanta: Dacă mă întrebai acum patru ani spuneam că cea franţuzească. Azi sunt îndrăgostită de cea românească şi încerc cât pot să o scot din anonimat.

  1. Ne poţi detalia preparatul ce îţi amintește cel mai mult de copilărie?

Oana Coanta: E pilaful făcut de bunica. Cu multă carne de pui, dar şi cu stafide şi cuişoare, gras şi dulce. Il iubesc.

  1. În Bistro te poţi delecta și cu preparate locale, care este cel mai apreciat preparat? Ne poţi dezvălui secretul acestuia?

Oana Coanta: Noi schimbăm meniul o data pe lună. Clienţii se ataşează mereu de câte o mâncare.

În primăvara hit a fost chifteaua de cartofi cu urzici, în vară orice era cu roşii mari de grădină şi telemea grasă, acum a venit rândul cârnaților de oaie, făcuţi la o mică fermă de lânga Brasov.

Din meniul principal, melcii aduşi din Hoghiz sunt mâncarea locală cu succes tot timpul anului.

  1. Ce îți place cel mai mult să gătești: preparate gourmet, bucătărie tradițională sau deserturi decadente?

Oana Coanta: Orice mă incita. O tocană poate fi la fel de frumoasă ca şi un sufleu. Iubesc si supele cremă şi ciorbele. Reţeta este decisă de starea mea, de cât de mult soare este afară, de cât de foame îmi este.

  1. 3 ingrediente la care nu ai putea renunța.

Oana Coanta: Untul. Sarea. Zahărul.

  1. Cum vezi conceptul de „bucătărie reinterpretată”?

Oana Coanta: Il văd cu reţete vechi aduse înapoi în farfurii sub o formă nouă, potrivită fiecărui loc. Într-un fel reinterpretezi gulaşul la bistro, în alt fel într-un restaurant cu meniu fine-dining. Dar sunt pro, gusturile noastre trebuiesc readuse pe scenă.

  1. Cea mai frecventă problemă are în vizor calitatea personalului și lipsa de informare a ospătarului cu privire la meniu. Cum vezi tu legătura pe care ar trebuie să o aibe un manager cu oamenii din echipa pe care o coordonează, pentru a evita astfel de situaţii?

Oana Coanta: Răbdarea şi pregătirea permanentă sunt singurele căi. Contactul ospătar – bucătărie şi ospătar – bar este vital. Ei trebuie să vadă mâncarea, să înţeleagă reţeta, procesul de execuţie, să ştie toate ingredientele.

Cel mai greu îmi este să reuşesc să îi relaxez în comunicarea cu oamenii, să îi fac să înţeleagă statutul de gazdă pe care îl au. Dar cum eşti tu, ca manager, aşa sunt şi ei, fără nici o îndoială.

  1. În ultima perioada regăsim tot mai des termenul de Chef. Cum vezi tu această explozie? După ce criterii putem discuta de un Chef în adevăratul sens al cuvântului?

Oana Coanta: Cheful este bucătarul – manager. El are sarcini extinse, nu doar invârtitul în cratiţe. Reţetele, necesarul, organizarea bucătăriei, pregătirea presonalului, starea materiei prime, curăţenia, toate sunt în sarcina chef’ului.

Termenul pare pompos dar nu este decât numele scurt pentru bucătar şef.

Autor: Daniela Niculi

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.