Ecuisine a stat de vorbă cu Rareș Dinu, cofetar cu o bogată experiență în arta deserturilor, pasionat de combinații inedite și ciocolată. Chef Rareș ne-a dezvăluit și o rețetă delicioasă, simplu de realizat, ce are la bază un ingredient tot mai prezent în deserturi, ceaiul verde.
1. Cum a pornit pasiunea pentru deserturi?
Pastry Chef Rareș Dinu: Pasiunea mi-a fost indusa de către mentorul meu, doamna Asiye Oghan, coordonatoarea restaurantului Uptown. Prin 2005 am aterizat in bucătăria de la Uptow (veneam dintr-o patiserie de colț în care făceam foietaj și merdenele), iar acolo alături de ea am descoperit arta desertului în farfurie.
2. După 12 ani de experiență în domeniu ai face trecerea la bucătărie sau tot zona cofetăriei te atrage cel mai mult?
Pastry Chef Rareș Dinu: Recunosc, îmi place bucătăria și îmi bag nasul mereu, mă duc la băieți și îi ajut când pot, dar tot la cofetărie rămân.
3. Ce îți place cel mai mult la această meserie și ce te-a determinat să alegi acest drum?
Pastry Chef Rareș Dinu: Îmi plac finețurile, iar în determinarea mea a contat Dna Asiye când am început să descopar adevăratele taine, gusturile și satisfacția meseriei. Am simțit că asta trebuie să fac mai departe.
Ca o paranteză, aș dori să spun că întotdeauna ultimul gust de la un lunch sau dinner este desertul. Dacă desertul nu e bun, acesta este ultimul gust cu care rămâne clientul în minte. Poți greși un starter sau main course, dar dacă ai greșit și desertul clientul rămâne dezamgit, fiind ultimul gust al mesei.
4. Cine te-a inspirat de-a lungul timpului?
Pastry Chef Rareș Dinu: Inspirația o iei de peste tot: din cărți, internet, reviste …dar întodeauna îți trebuie partea aceea creativă unde să combini tu, unde să iți pui amprenta și unde să ai o abordare diferită.
5. Care sunt combinațiile preferate de arome?
Pastry Chef Rareș Dinu: Îmi plac toate combinațiile posibile, nu am una anume și îmi place să experimentez mereu și sa descopăr arome noi.
6. Ce spui, este ciocolata ingredientul secret pentru deserturi decadente?
Pastry Chef Rareș Dinu: Clar ! Ciocolata este ingredientul minune, de altfel el propriu zis este un desert așa simplu. Eu sunt fan ciocolată, consider că este unul dintre cei mai importanți factori în alegerea unui desert complet.
7. Ce fel de desert îți place să alegi atunci când nu este conceput de tine?
Pastry Chef Rareș Dinu: Păi cum am relatat mai sus: unul cu ciocolată 😀 și în general le prefer pe cele simple de casă.
8. Care este desertul perfect în viziunea ta?
Pastry Chef Rareș Dinu: Desertul complet până la urma este cel care îți satisface papilele gustative. În ziua de azi nu există un anume tipar, dar ca să îl luam cu tehnică și profesionalism ar trebui să conțina:
- blat\ceva crocant
- cremă/mousse
- sos și fructe proaspete
9. Mousse de ciocolată cu caramel sărat sau mousse cu ceai matcha?
Pastry Chef Rareș Dinu: Eu personal prefer mousse-ul de ciocolată!
10. Te-am întrebat de un preparat cu ceai verde pentru că noi am observat că este foarte la modă. Ai un desert pe care îl poți împărtăși cititorilor noștri, să conțină acest ingredient colorat?
Pastry Chef Rareș Dinu: Sigur, am o rețetă de panna cotta, un desert simplu de realizat de către orice amator.
- 300 ml de smântână de gătit dulce
- 100 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 10 gr pudră ceai verde ( +\- în functie de concentrație )
- 5 gr gelatină folie +\- în funcție de tipul de gelatină
Modalitate de preparare :
- Laptele împreună cu smântâna se combină și se plasează pe foc până când amestectul atinge punctul de fierbere.
- Acum se înlătură de pe foc și se adaugă zahărul +gelatina ( lasată la înmuiat în prealabil ) + pudra de ceai verde.
- Se toarnă în forme și se lasă la răcit.
- Recipientele se introduc la frigider pentru minim 4 ore
Autor: Daniela Niculi
Adaugă comentariu