Home » Blog » Învață cum se prepară cele mai delicioase murături!
Blog

Învață cum se prepară cele mai delicioase murături!

muraturi

Se apropie toamna, sezonul murăturilor, când toți cei care vor să păstreze cât mai mult savoarea legumelor de sezon se pregătesc pentru iarnă cu murături.

De la gogonele, castraveți, gogoșari și varză, până la morcovi și conopidă, legumele trebuie alese cu grijă și pregătite astfel încât să devină cele mai gustoase garnituri pentru mâncărurile „zgribulite”.

Alegerea legumelor pentru murături

Atunci când mergeți la piață pentru a alege legumele care urmează a fi pregătite pentru murături, trebuie să acordați atenție la ceea ce cumpărați.

Varza nu trebuie să fie de dimensiuni mari, ci mai degrabă îndesată și să arate cât mai proaspătă.

Castraveții se aleg în funcție de tipul pe care doriți să îl aveți pe timpul iernii. Pentru cei cornichon, se aleg catraveti mici, sub 9 cm lungime, și foarte proaspeți, lucru valabil și dacă optați pentru castraveți mai mari.

Gogoșarii trebuie să fie cât mai proaspeți și frumoși, de preferat fără să prezinte urme de negreală și îmbătrânire.

Citește și: Despre murături și beneficiile lor pentru sănătate

Morcovii se aleg din varietățile cu rădăcină mică, dulci și cât mai tineri.

Gogonelele trebuie să fie coapte în totalitate, fără să fie însă arse de soare sau prea moi.

Dovleceii trebuie să fie și ei copți și fermi și, de preferat, cât mai micuți și subțirei pentru a încape în borcane fără să fie nevoie să îi tăiați prea mult.

Conopida, pe de altă parte, este bine să fie mare și frumoasă, întrucât veți rupe buchetele de dimensiuni potrivite pe care le veți conserva.

Cum prepari murături la butoi

Pentru murăturile de iarnă la butoi, cele mai recomandate sunt recipientele din lemn de stejar, cu o mărime în funcție de numărul membrilor familiei.

Înainte de a trece la prepararea murăturilor, trebuie să pregătiți butoiașul cum se cuvine. Acesta trebuie spălat cât mai bine. Se știe că lemnul butoiului da un gust aparte murăturilor de iarnă, mai ales dacă este folosit doar în acest scop.

În plus, pe măsură ce se învechește, aroma pe care o lasă este și mai apreciată, însă doar dacă este păstrat bine și curățat înainte de a fi întrebuințat.

În cazul în care simțiți miros de mucegai, puteți scăpa de el dacă stingeți puțin var în interiorul butoiașului. Spălați-l apoi cât mai bine și clătiți-l de mai multe ori, iar la final frecați cu o pastă făcută din căței de usturoi pisați.

Între timp, pregătirea legumelor trebuie făcută după ce au fost alese cu grijă. Acestea trebuie spălate cât mai bine, iar apoi așezate în butoiaș în cantitățile preferate. La suprafață, se adaugă mărar uscat și câteva rădăcini de hrean tăiate sau rămurele de vișin pentru a împiedică murăturile să se înmoaie pe timpul iernii.

Saramura se prepară în funcție de capacitatea recipientului, astfel încât, la 10 litri de apă, se adaugă 500 g de sare grunjoasă și 1 litru de oțet (dacă preferați, puteți renunta la oțet). Unele rețete adaugă și puțin zahăr, piper, muștar boabe sau frunze de dafin în această compoziție.

Pentru ca totul să se amestece cât mai bine, după ce a fost pus capacul, cei care stau la curte rostogolesc butoiul prin curte, iar apoi îl lasă în pivniță până la venirea iernii.

Citește și: Murături speciale. Rețetele bunicii

Cum prepari murături la borcan

Pentru pregătirea murăturilor de iarnă la borcan, recipientele din sticlă trebuie sterilizate în prealabil, iar abia după aceea să fie puse în ele legumele și zarzavaturile pentru murături.

Compoziția se prepară din apă fiartă, aproximativ 9 litri de lichid la 500 g de sare grunjoasă și ½ litri de oțet. Saramura se toarnă peste legumele așezate în borcane la temperaturi mari, iar pentru a nu se sparge, borcanul trebuie înfășurat într-o cârpă cât mai groasă, umezită înainte, sau pus pe lama lată a două cuțite, așezate în cruce la baza recipientului.

Se adaugă la suprafață piper, frunze de dafin, căței de usturoi și mărar uscat. După ce este acoperit cu celofan și legat cât mai strâns, un borcan cu murături se lasă la căldură până când se limpezește soluția de apă din interior, apoi se mută într-un loc uscat și răcoros.

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE