Home » Istoria sarmalelor

Istoria sarmalelor

Text
Mehrzad Moghazehi
Foto
Mehrzad Moghazehi
Nu exista Craciun fara sarmale. Fiecare le face dupa gust si pricepere, iar aroma lor inconfundabila nu te poate lasa indiferent.
att00023.jpg

Sarmalele in foi de vita, sunt dintr-o familie de mâncăruri de legume umplute comune în Balcani și regiunile înconjurătoare, Orientul Mijlociu si Caucaz, unde otomanii si-au pus intr-un fel sau altul amprenta in decursul istoriei.

Rețete vechi de frunze de struguri umplute au fost atât sărate și dulci. Unele dintre aceste retete recomandau smochine ca un ingredient. În timpurile moderne, gustul special al frunzelor de struguri umplute variază în funcție de locație. Acest lucru este în mare parte ca urmare a variațiilor condimentelor și metodelor de gătit.

Atât grecii, cât şi albanezii, bulgarii şi nu în ultimul rând, croaţii şi turcii cred că ei sunt inventatorii sarmalei. Denumirea de sarma, comună pentru români şi croaţi, este asemănătoare cu “sarmalaki”  în limba greacă, “sarmi” în bulgară,  „sarma” în limba turcă.

Dar meditand asupra cuvantului SARMA in turca, ce vine de la verbul SARMAK (a inveli/ a infasura) putem deduce multe.

Sarmalele au apărut in India veche, cu 2.000 de ani înainte de Hristos. Apoi au preluat persanii sarmaua, care a ajuns mai târziu în Europa prin Orientul apropiat.

 

citeste si Sarmale in foi de varza murata cu mamaliguta fiarta in stock, cu parmezan

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.