1. Puneti murele si merele intr-o cratita sau oala si adaugati 500 ml de apa. Fierbeti pana da in clocot, apoi reduceti focul si fierbeti pentru inca 10-15 minute sau pana cand fructele sunt moi.
2. Plasati tifonul deasupra unei oale adanci sau a unui castron inalt. Puneti fructele scurse de apa in tifon si lasati compozitia sa se aseze peste noapte, timp in care isi vor scurge tot sucul prin material. Nu stoarceti tifonul, lasati sucul sa se scurga prin el.
3. Puneti o farfurie mica la congelator.
4. Indepartati fructele din tifon si cantariti doar zeama. Va va trebui o cantitate egala de zahar, cata zeama veti avea. Cantariti, deci, apoi adaugati zaharul impreuna cu gelatina.
5. Turnati siropul intr-o cratita curata si adaugati zaharul si conservantul/pectina. Puneti cratita la foc moderat si amestecati pana cand zaharul se dizolva.
6. Mariti focul si fierbeti siropul pentru inca 3-4 minute. Opriti focul. Puneti un pic din amestec pe farfuria de la congelator. Lasati-l pentru cateva minute sa vedeti daca incepe sa se aseze. Puneti degetul peste compozitie: daca si-a format o pojghita fina, atunci este gata, daca nu, atunci readuceti la fierbere pentru inca 2 minute. Testati de fiecare data si continuati fierberea, daca este cazul.
7. Turnati jeleul in borcane calde, umplandu-le cat de mult se poate. Asigurati-va ca nu se afla bule de aer in amestec. Lasati-l la racit apoi acoperiti cu capace sau celofan.
Se va pastra la loc intunecat si racoros pana la 3 luni. Odata deschise borcanele, depozitati-le in frigider.
1 kg mure
2 mere, taiate
600-700 g zahar tos
8 g de conservant pentru gem sau dulceata/pectina
tifon
borcane sterilizate
Adaugă comentariu