Home » Promo » La gratar: carne marinata pentru parfum si savoare
Promo

La gratar: carne marinata pentru parfum si savoare

Text
eCuisine
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Carnurile la gratar sunt mai gustoase, mai parfumate si arata mai bine atunci cand sunt marinate. Nu e complicat: un pic de ulei de masline, condimente, verdeata… si, dintr-o data, obtii un plus de savoare.
carne_marinata_gratar.jpg

Exista o multime de retete pentru marinate, toate avand, in general, ca ingredient de baza, uleiul de masline. Se pot folosi insa cu rezultate cat se poate de bune si mierea, iaurtul, lamaia… Ca regula generala, carnea se lasa in marinata cel putin o ora inainte de a „ateriza” pe gratar. Atentie insa la peste, care nu trebuie lasat prea mult in sucul de lamaie!

Un truc: introdu carnea de marinat si toate ingredientele necesare operatiunii intr-o punga de plastic, de genul celor care se inchid ermetic, pentru pastrarea alimentelor la congelator. Vei folosi mai putine vase de bucatarie, vei castiga in eficienta si… vei avea mai mult spatiu in frigider.

Marinate pentru pui… sau iepure

Daca nu ai incercat, e timpul sa incerci iepure la gratar. Dar nu inainte de a-l lasa cateva ore in ulei de masline, cu un pic de ghimbir, coriandru, suc de lamaie, sare si piper.

Puiul capata un delicios gust exotic daca il impregnezi – cateva ore – cu urmatorul amestec: un pic de iaurt, zeama de lamaie verde, usturoi pisat si curry.

Marinate pentru peste

Somonul poate fi marinat in putin ulei de masline, cu zeama de lamaie, la care ai adaugat verdeturi asortate. Tonul merge bine cu ulei de masline, lamaie verde, cativa catei de usturoi taiati marunt, un pic de ardei rosu, fara seminte, ras, un pic de chimion.

Versiunea dulce-acrisor

Se poarta, mai ales in bucataria chinezeasca. Incearca urmatoarea reteta: 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet de mere (sau otet de vin, sau otet balsamic), 2 linguri de miere, o lingura de mustar, un catel de usturoi ras, un varf de cutit cu sare, un pic de piper.

In acest amestec, lasa la marinat carnea de porc. Dulceata mierii va fi echilibrata, in mod surprinzator de delicios, de acidul si picantul otetului. Exista si versiunea simpla: un pic de mustar, miere si otet. Poti sa faci astfel si excelente frigarui din carne marinata.

Lacuiti, caramelizati

Pentru ca bucatile de carne fripta sa aiba acel aspect lacuit, atat de apetisant, incearca urmatoarea marinata: un pic de miere, o lingura de ulei de masline, usturoi ras, un pic de zahar pudra, suc de lamaie, sos Worcestershire si ketchup. Mai poti adauga condimente, dupa gust: amestecul din miere, tabasco, paprika, ketchup, otet balsamic functioneaza foarte bine.

In acelasi spirit „dulce”, incearca o marinata-caramel. Merge cu carne de pui, care se lasa la impregnat cu sirop gros din zahar brun, lamaie, sos de soia si un pic de usturoi ras. Sau, mai simplu, poti marina puiul doar in sos de soia si miere.

Parfum de condimente

Daca esti amatoare de carne condimentat-parfumata, iata o reteta de origine libaneza, care face ravagii: e asa-numita chich taouk.

Trebuie sa tai carnea de pui in cuburi, apoi sa o lasi la marinat, cateva ore, in urmatorul amestec: zeama de lamaie verde, doi catei de usturoi rasi, un varf de sofran, 4 linguri de ulei de masline. In plus, pune cate o lingurita cu fiecare dintre urmatoarele condimente: boia de ardei iute (sau boia dulce), chimion, scortisoara, cimbrisor.

Dupa ce cubuletele de carne s-au marinat, le insiri frumusel pe tepusa, le pui la gratar si le stropesti, din timp in timp, cu ce a mai ramas din amestecul de mai sus, pana se rumenesc.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Comentarii

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Carne „caramelizata”, spunea sotul ca e imposibil un asemenea gust, dar dupa ce am preparat, si acum e una din mancarurile lui preferate – pui sau porc cu sos de ananas, cirese, portocale, etc. Sofranul nu l-am incercat inca, dar sper cat mai repede. Imi plac combinatiile cat mai exotice !