Revista Practic în bucătărie

Leacuri din bucatarie (prima parte)

Sursa
femeia de azi
Foto
Guliver/Thinkstock
De multe ori, alimentele cele mai comune iau locul unor medicamente sofisticate pentru rezolvarea situaţiilor de extremă urgenţă.
505486535.jpg

Arsuri, dureri de cap sau diaree, toate pot fi potolite cu leacuri la care nici nu te-a dus gândul vreodată. Sunt la îndemână, în frigiderul şi în cămara ta. Trebuie să ştii doar care sunt ele şi cum să le foloseşti.

 

Am mătreaţă!

Soluţia: ulei de ricin şi iaurt

 

Şampoanele care nu se folosesc pentru spălare frecventă, ci pentru tratamentul mătreţii sunt destul de scumpe, aşa că ţi-ai dori să apelezi la ceva mai puţin costisitor. În afară de clătirea părului cu oţet, de care ştiam de la bunica, sau de infuzia de urzică, poţi folosi şi cele două remedii amintite mai sus. Iaurtul conţine acidofilus, o aşa-numită „bacterie prietenoasă“, care ajută nu numai tranzitul intestinal, ci şi procesul de tratare a mătreţii. În acelaşi timp, uleiul de ricin are proprietăţi antiinflamatoare. Este foarte bogat în acizi graşi omega 3, ajută la regenerarea celulară la nivelul scalpului şi înmoaie pielea. Tot ce trebuie să faci este să amesteci 2 linguri de iaurt natural cu 2 linguri de ulei de ricin. Aplică pasta pe părul umed, acoperă-l cu un prosop şi las-o să acţioneze 30 de minute. Spală-te ca de obicei şi foloseşte balsam. Tratamentul trebuie urmat la fiecare spălare, până la dispariţia mătreţii.

 

Am negi!

Soluţia: coajă de banană

 

Substanţa gelatinoasă din interiorul cojii de banană are efect caustic asupra negilor, ducând la cauterizarea acestora. Rupe o bucăţică de coajă, aplic-o pe neg cu partea din interior, apoi pune deasupra un plasture. Înlocuieşte coaja în fiecare zi, până când negul se usucă. Este posibil să dureze în jur de 7-10 zile. Nu uita ca, de fiecare dată când îndepărtezi plasturele, să ungi negul cu puţină vitamina A dintr-o capsulă sau cu tinctură de gălbenele!

 

Am nasul înfundat!

Soluţia: sare şi ulei de susan

 

Picăturile obişnuite de desfundat nasul folosite prea des duc la apariţia rinitei alergice. Aşadar, este bine să le eviţi cât de mult posibil. În afară de serul fiziologic recomandat de regulă pentru bebeluşi, găseşti prin bucătărie câteva remedii forte. Dizolvă un vârf de cuţit cu sare într-o lingură cu apă. Pune câte 2-3 picături din această soluţie în fiecare nară în vreme ce ţii capul pe spate. Lasă lichidul să pătrundă în cavitatea nazală, suflă-ţi nasul cu putere pentru a elimina mucozităţile, apoi pune câte două picături de ulei de susan pentru a preveni uscarea mucoasei. Pune în practică acest ritual cu cel puţin patru ore înainte de culcare.

 

Am diaree!

Soluţia: apa de la fiertura de orez, cafea şi zeamă de lămâie

 

Sunt unele dintre cele mai eficiente leacuri pentru problemele digestive de această natură. Bea fiertura de apă sau, pur şi simplu, mănâncă orez simplu fiert mai moale, până la dispariţia simptomelor. Dacă nu-ţi place orezul, amestecă o linguriţă de cafea cu câteva picături de zeamă de lămâie şi înghite această pastă cu puţină apă. Este un leac eficient şi rapid.

 

Am arsuri stomacale!

Soluţia: bicarbonat de sodiu

 

Este unul dintre cele mai populare leacuri din bucătărie. O linguriţă cu bicarbonat înghiţită cu o gură de apă face adevărate minuni atunci când te chinuiesc arsurile sau te simţi balonată. Dacă rezişti, e bine să bei şi un pahar cu suc de cartofi cruzi. Acţionează ca un adevărat pansament gastric, reduce aciditatea şi calmează durerile.

 

M-am tăiat la deget!

Soluţia: miere de albine

 

Sunt bine-cunoscute proprietăţile antimicrobiene şi antiinfecţioase ale mierii de albine. Încă din Antichitate, era folosită pentru tratarea diverselor tăieturi sau julituri ale pielii. Cu toate astea, apariţia antibioticelor şi a tuturor tratamentelor alopate a determinat o scădere a interesului pentru remediile din natură. Este şi cazul produselor apicole. Dacă suferi un accident minor prin casă, aplică un start subţire de miere pe rană şi pune un plasture ori un pansament, în funcţie de mărimea acesteia. Schimbă pansamentul în fiecare zi, până se cicatrizează rana.

 

Mi-e greaţă!

Soluţia: ghimbir

 

Dacă ţi-e greaţă şi nu are cine să-ţi facă un masaj eficient şi puternic pe interiorul mâinilor, la încheieturi, cu câteva picături de oţet, e bine să mesteci 2-3 feliuţe de ghimbir. Stimulează producţia de enzime digestive. Este foarte eficient şi poate fi folosit mai ales de către femeile însărcinate care suferă de greţuri matinale, dar şi de persoanele care au rău de mişcare. Dacă nu găseşti rădăcină de ghimbir la supermarket, e bine de ştiut că la magazinele naturiste se comercializează capsule cu pulbere de ghimbir.

 

Am pielea uscată!

Soluţia: tărâţe de ovăz

 

Pune 2-3 linguri cu tărâţe într-un ciorap vechi, înnoadă-l şi scufundă-l în apa din cadă, sub jetul de apă fierbinte. Stai în cadă cam 15 minute. Vei vedea că, la sfârşit, pielea ta va fi mai catifelată. Nu te şterge energic cu prosopul, doar tamponează-te ca să absorbi apa, apoi aplică imediat loţiune de corp hidratantă.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE