Home » Blog » Legumele lunii august si beneficiile lor
Blog

Legumele lunii august si beneficiile lor

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© Gresei – Fotolia.com
August bate la usa cu o serie de delicii bune pentru sanatatea ta.
fotolia_51210272_subscription_xxl.jpg_c_gresei_-_fotolia.com_.jpg

Legumele de sezon sunt accesibile în toate piețele din România, conțin o varietate mare de vitamine și minerale, și, de cele mai multe ori, le găsești la prețuri minime. În ultima lună a verii ne putem baza pe mai multe soiuri de legume, care pot fi consumate ca atare, crude, preparate sau chiar conservate pentru perioada iernii. 

 

Cel mai recomandat este să consumăm  legumele crude pentru a beneficia la maxim de nutrienții din acestea, dar și gătite în preparate delicioase își aduc contribuția la sănătatea noastră. Salatele sunt preparatul sezonlui și puteți să vă preparați propria salată, cu ingredientele preferate, deoarece legume există din plin, este nevoie doar de puțină creativitate! 

 

Iată câteva dintre legumele pline de vitamine pe care le poți consuma în august: 

•Porumbul dulce ne oferă la fiecare 250 grame câte 5 grame de proteine, 5 grame de zahăr, 23 mcg de sodiu, 1,8 grame de grăsimi, din care 0,3 grame grăsimi saturate, iar restul grăsimi nesaturate. O cană de porumb dulce conține 24,6 mg de acizi grași Omega 3 și 835 mg de acizi grași Omega 6. Porumbul dulce mai conține, de asemenea, tiamină, acid folic, vitamina C, niacina, riboflavină, și numeroase minerale printre care: magneziu, fosfor și potasiu. Deliciul verii este porumbul fiert, adorat atât de cei mici cât și de cei mari.

•Vinetele, cu circa 25 calorii la 100 grame, bogate în fibre și cu un conținut ridicat de apă (93%), sunt recomandate în zilele fierbinți ale verii sub formă de salată, iar pe lângă efectul hidratant aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Vinetele conțin potasiu, acid folic, mangan, complexul B de vitamine și un aminoacid esențial precursor al serotoninei, triptofan. De asemenea, vinetele au un conținut ridicat de acid clorogenic, cu proprietăți antimicrobiene, antivirale și anticancerigene.

•Sfecla roșie conține diverse substanțe ce protejează ficatul și în același timp stimulează sistemul imunitar îmbunătățind oxigenarea țesuturilor prin încurajarea producției de globule roșii. Sfecla roșie, cu doar 75 calorii la o cană (170 grame), conține 0% colesterol și 65 mg sodiu și 1,7 grame de fibre. Consumată crudă contribuie la stabilizarea PH-ului din organism și în același timp stimulează activarea a două enzime cheie din ficat. Potasiul și acidul folic din sfeclă ajută reglarea tensiunii arteriale.

•Cu un conținut ridicat de vitamina C și beta caroten, ardeiul este benefic pentru sănătatea ochilor, protejează de radicalii liberi și conține doar 25 calorii/100 grame. Ardeiul conține și vitamina B6 și acid folic, util persoanelor cu ateroscleroză și boli de inimă provocate de diabet, dar și gravidelor, având rol important în primele săptămâni de sarcină când se formează sistemul nervos al fătului.

•Gogoșarii, consumați cruzi sau folosiți pentru murături, cu un conținut ridicat de vitamina C, complexul de vitamine B și vitamina A, au efecte diuretice, ajută la fixarea fierului și măresc rata metabolică. De asemenea ajută pielea și părul să se mențină tinere, iar licopenul ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer.

•Dovleceii se consumă fie în stare crudă, fie la gătit, sau sub formă de suc, recomandat celor care au lipsă de calciu. Conținutul ridicat de magneziu din dovlecel ajută la asimilarea calciului, iar vitamina A protejează ochii de afecțiunile specifice. Sucul de dovlecei este, de asemenea, de ajutor pentru reglarea tranzitului intestinal, dar din cauza gustului neplăcut și pentru că oxidează repede, trebuie băut imediat după preparare.

•Gulia este mai puțin apreciată la noi, fiind mai populară în vestul și nordul Europei. Această legumă ajută la reglarea nivelului glicemiei și este o foarte bună sursă de fosfor, cu rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor. Sucul de gulie este recomandat celor care au probleme musculare, cu cârceii, deoarece acest suc combate contracțiile musculare. Se pot folosi inclusiv frunzele, la salate și în general în același fel că și spanacul sau loboda.

 

Există o paletă largă de opțiuni pe care ni le pune natura la dispoziție în luna august, pline de minerale și vitamine, cu posibilitatea de a le consuma, găti și conserva în numeroase moduri. Să profităm de bogăția grădinii în luna august!

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE