Home » Blog » Leurda, bombă de vitamine
Blog

Leurda, bombă de vitamine

Înrudită cu usturoiul prin aroma pe care o degajă, leurda este folosită de mai bine de 3.000 de ani pentru calitățile ei aparte. Începutul primăverii este momentul propice pentru a te bucura de calitățile ei.

Frunzele leurdei se aseamănă destul de mult cu ale lăcrămioarelor, dar, odată rupte, le recunoști după mirosul foarte asemănător cu al usturoiului. Acum, la început de primăvară, culege aceste frunzele fără ezitare, iar de la începutul lunii aprilie alege-le doar pe ale plantelor neînflorite.

Numită și usturoiul-ursului (legenda spune că este preferată de urși imediat ce ies din hibernare), leurda este, alături de urzici, una dintre primele verdețuri de primăvară, foarte bogată în vitamine și substanțe minerale. Consumată zilnic, aceste frunze verzi se transformă într-un gardian al sănătății. Este un tonic excelent de primăvară, ajutând la curățarea sângelui și la revigorarea sistemului imunitar. Este un bun detoxifiant și depurativ, curăță sângele, ficatul, rinichii, intestinele. Scade nivelul colesterolului, împiedică formarea și dizolvă plăcile de colesterol, reglează și stabilizează tensiunea arterială.

Frunzele de leurdă conțin substanțe cu proprietăți vermifuge, astfel că sunt de mare ajutor în eliminarea paraziților intestinali și în refacerea florei intestinale, în tratarea colicilor și a constipațiilor cronice, a balonărilor și indigestiilor. Numeroase studii au scos la iveală că frunzele de leurdă conțin compuși pe bază de sulf, ce au o puternică acțiune antitumorală, prevenind cancerul. Consumul de leurdă are efect benefic asupra memoriei și insomniilor, în bolile renale – eliminând excesul de acid uric, mai ales în cazul persoanelor care suferă de gută, curăță rinichii și vezica urinară, împiedică formarea trombusurilor.

Cura cu leurdă se recomandă persoanelor care suferă de astm, bronșită cronică sau pneumonii recidivante, substanțele volatile pe care aceasta le conține având efect bronhodilatator ușor, expectorant și antiseptic. Dacă ești îngrijorată de efectele trecerii anilor, este bine să știi că o cură cu tinctură de leurdă te ajută să le pui stavilă, fiind un excelent remediu împotriva acțiunii radicalilor liberi. Cura cu leurdă te va ajuta să domolești durerile musculare, să calmezi eventualele dureri articulare și să-ți recapeți mobilitatea.

Consumul acestor frunze este contraindicat în perioada alăptării, putându-le provoca sugarilor colici, și se impune un plus de atenție celor care suferă de gastrită hipoacidă sau colită. De asemenea, nu se recomandă consumul de leurdă înaintea unei intervenții chirurgicale, deoarece leurda subțiază sângele și reduce coagularea sângelui.

Unul dintre cele mai simple moduri de folosire a frunzelor de leurdă este prepararea unei salate. Spălate bine, în mai multe ape reci, rupte sau tăiate potrivit de mici, frunzele de leurdă se asezonează cu ulei de măsline, puțină sare și, în funcție de gust, cu un strop de oțet de mere sau zeamă de lămâie. Le poți folosi și în omlete matinale, supe, ciorbe, ca umplutură pentru o friptură de pasăre sau porc, sub formă de sos aromat, perfect pentru bruschete delicioase.

Foto: Pixabay

Facebook Comments

Diana Colcer

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.