Home » Măceşele – trandafiri vindecători

Măceşele – trandafiri vindecători

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Măceşul face parte din marea familie a trandafirilor. Denumit Rosa canina, el este un trandafir sălbatic.
macese.jpg

Înfloreşte foarte frumos, iar după ce florile se scutură rămâne fructul, o bobiţă roşie şi acrişoară valoroasă pentru sănătate. 

 

Imunitate pe pâine

Este cel mai bogat aliment în vitamina C, conţine 1.500 mg/100 g, în timp ce portocalele au doar 53 mg la aceeaşi cantitate. O lingură cu pulpă de fruct ne aduce doza zilnică recomandată de vitamina C, respectiv 60 mg. Măceşele pot fi consumate crude, bine pasate sau fierte (o jumătate de oră), ca un bun stimulator al imunităţii – poate nu întâmplător se recoltează la începutul toamnei. 

 

Infuzie energizantă

Pune două linguri cu măceşe proaspete sau o lingură cu măceşe uscate într-o cană din porţelan şi toarnă apă clocotită. Acoperă apoi 10-15 minute.

Infuzia revigorează organismul, prevenind răcelile şi infecţiile virale. Datorită vitaminei C, deşi nu are cafeină, este energizant, având un gust asemănător cu sucul de afine neîndulcit.

 

Tonic pentru stomac

Infuzia de măceşe este foarte bună în tulburări stomacale, inclusiv în spasme, iritarea stomacului, ulcer, boli intestinale, diaree sau constipaţie. 

 

Fructele inimii

Antioxidanţii şi substanţele antiinflamatoare protejează inima şi sistemul circulator chiar şi atunci când acestea sunt în suferinţă. Studiile au arătat că infuzia de măceşe sau suplimentele cu aceste fructe ajută la scăderea tensiunii, reducerea colesterolului şi diminuarea inflamaţiei vaselor de sânge. 

 

Diabet

Cercetătorii au ajuns şi la concluzia că suplimentarea dietei cu măceşe e de natură să îmbunătăţească toleranţa la glucoză şi să regleze glicemia.

 

Cum se păstrează 

Fructele pot fi consumate proaspete, dar şi conservate: se congelează sau se fac din ele sirop ori gem sau se consumă uscate. În orice formă te-ai hotărî să le păstrezi, trebuie să eviţi recipientele metalice pentru că acizii din fructe intră în reacţie cu cei din metal şi le alterează. 

 

Pastă de măceșe

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE