Home » Blog » Matcha, ceaiul cu cea mai mare cantitate de antioxidanți
Blog

Matcha, ceaiul cu cea mai mare cantitate de antioxidanți

macha

Supranumit „aurul verde”, ceaiul matcha conţine de zece ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde. Consumat de mai bine de un mileniu în Orientul Îndepărtat, ceaiul matcha a ajuns recent să fie apreciat şi în lumea occidentală pentru calităţile sale de elixir miraculos.

Conţine cantităţi impresionante de vitamine, minerale, aminoacizi şi antioxidanţi, cam de zece ori mai mulţi decât ceaiul verde, care până nu demult era considerat „cel mai cel” ceai.

De unde atâtea beneficii? Deoarece matcha este practic un extract de ceai, nu un ceai care se infuzează.

Se prepară din pudra obţinută din frunzele de ceai verde, pe când ceaiul verde tradiţional se obţine prin infuzarea frunzelor – frunze care apoi se aruncă, cu tot cu nutrienţii ce nu au trecut din ele în apă (apa reuşeşte să preia doar o parte din antioxidanţii din frunze).

În cazul ceaiului matcha, bei frunzele însele, bucurându-te astfel de tot conţinutul lor nutriţional şi antioxidant!

Matcha e o pudră delicată pe care cultivatorii japonezi o obţin prin uscarea frunzelor de ceai verde, pe care le freacă între două pietre pentru a se transforma într-o pulbere care apoi e depozitată la adăpost de lumină şi oxigen, pentru a-şi păstra culoarea şi proprietăţile antioxidante.

Prepararea ceaiului matcha necesită instrumente tradiţionale, precum Chashaku (o lingură specială din bambus), Chasen (tel din bambus) şi Chawan (bolul din care se bea ceaiul odată preparat).

Trebuie să pui 1-2 grame de matcha în bol, 1 gram însemnând 2 Chashaku. Apa trebuie să fie fierbinte, dar nu fiartă (să aibă în jur de 70-80°C). Se toarnă 70-80 ml apă peste pudră şi se amestecă cu telul de bambus până se omogenizează şi ceaiul capătă un aspect spumos. Cu cât spuma e mai fermă, cu atât ceaiul va fi mai reuşit!

Deoarece se obţine printr-un proces laborios, matcha este mai scump comparativ cu alte ceaiuri. Dar şi beneficiile pe care le aduce sănătăţii sunt la înălţime!

Bogat în antioxidanţi

Matcha conţine de zece ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde vărsat, de peste 130 de ori mai mulţi decât ceaiul verde la plic, de 60 de ori mai mulţi antioxidanţi decât spanacul şi de 7 ori mai mulţi decât ciocolata neagră. Antioxidanţii sunt nutrienţi de care cu toţii avem nevoie pentru a lupta cu radicalii liberi care ne îmbătrânesc şi ne îmbolnăvesc înainte de vreme.

Bogat în catechine

Conform studiilor de specialitate, matcha conţine de 100 de ori mai multe catechine decât orice alt sortiment de ceai. Catechinele sunt cei mai puternici antioxidanţi şi se regăsesc din plin în ceaiul matcha. O catechină anume, numită galat de epigalocatechină (EGCG), recunoscută ca având cele mai puternice proprietăţi anticancer, se regăseşte în matcha în proporţie de 60%!

Protejează inima

Numeroase studii arată că antioxidanţii, în special catechinele, pot reduce semnificativ nivelul de colesterol rău în sânge, iar consumul regulat de ceai verde, inclusiv matcha, previne riscul de infarct.

Întăreşte sistemul imunitar

Aceleaşi catechine au proprietăţi antibiotice care protejează organismul de răceli, gripe şi infecţii. În plus, un singur bol de matcha furnizează cantităţi însemnate de vitamina A, potasiu, fier, vitamina C, calciu şi proteine.

Arde caloriile

Matcha stimulează atât de bine metabolismul, încât organismul arde grăsimea de patru ori mai repede decât în mod normal! Catechina EGCG din acest ceai este responsabilă pentru arderea rapidă a grăsimilor, precum şi încetinirea formării de noi depozite de grăsime.

Detoxifică organismul

Nivelul ridicat de clorofilă din plantele din care se obţine pudra matcha este responsabilă pentru culoarea verde intensă, dar şi pentru capacitatea acestei băuturi de a detoxifia organismul, înlăturând în mod natural toxinele şi metalele grele care se acumulează în corp.

Îmbunătăţeşte memoria şi induce o stare de relaxare profundă

Aceste efecte benefice ale ceaiului matcha se datorează L-teaninei, un aminoacid care contribuie la eliberarea de dopamină şi serotonină în corp. Aceste substanţe induc o stare de relaxare şi bună dispoziţie, îmbunătăţind totodată memoria şi puterea de concentrare. Nu degeaba matcha e folosit de mii de ani de budişti pentru relaxare şi meditație!

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Diana Colcer

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.