
Legumele cu păstăi au valoare nutriţională ridicată datorită conţinutului generos de proteine vegetale, vitamine, minerale şi glucide de calitate. Stau mai bine decât alte legume la toate aceste capitole.
Fasolea verde
Conţine proteine, fibre alimentare, potasiu, calciu şi fier şi are un conţinut caloric redus, fiind ideală în diete. Tot în fasole verde găsim betacaroten şi vitamina C – antioxidanţi care previn anumite tipuri de cancer, şi vitamina A, responsabilă cu menţinerea acuităţii vizuale.
Salată de fasole verde cu şuncă şi caşcaval
Mazărea
E cunoscută încă de acum 4.000 de ani datorită gustului dulce şi bun, dar şi calităţilor ei terapeutice. Pentru a beneficia din plin de acestea, cumpără mazăre proaspătă (păstăi) şi scoate chiar tu boabele din locaşul lor! Te vei bucura astfel de toţi nutrienţii, care altfel, prin uscare sau conservare, se pierd.
Lintea
E una dintre cele mai bogate surse de proteină vegetală, a doua după soia şi urmată de fasole şi mazăre. O ceaşcă de linte gătită conţine 20 de grame de proteine, în condiţiile în care necesarul zilnic pentru o femeie este de 46 de grame.
Poţi alege dintre mai multe soiuri de linte, în funcţie de preferinţa pentru gust, dar şi de felul de mâncare pe care vrei să-l pregăteşti:
-lintea roşie e uşor dulceagă, se înmoaie la fiert şi e ideală pentru piureuri;
-lintea maro rămâne tare după fiert şi e bună în supe;
-lintea verde este cea mai gustoasă, dar fierbe greu. E potrivită pentru salate.
-lintea neagră e vedeta bucătăriei indiene datorită gustului surprinzător, foarte asemănător cu al nucilor.
Adaugă comentariu