Home » Blog » Despre murături și beneficiile lor pentru sănătate
Blog Conserve

Despre murături și beneficiile lor pentru sănătate

muraturi

Murăturile atât de iubite iarna nu sunt doar gustoase, ci pot fi considerate adevărate medicamente.

În Mesopotamia (teritoriu de azi al Siriei, Irakului și Turciei) se foloseau de acum 4000 de ani. În China, legumele erau murate încă de acum 2000 de ani (în special varza). Tracii murau castraveți, Cezar și Napoleon hrăneau soldații cu murături, James Cook și Cristofor Columb foloseau în hrana marinarilor varză murată împotriva avitaminozelor și scorbutului. Chiar Cleopatra, regina Egipului, datora o parte din frumusețe murăturilor.

Murarea – un proces chimic complex

Murarea are loc în urma unui proces de fermentație lactică, fermentație (acrire) care se desfășoară în absența oxigenului (anaerobă), sub acțiunea bacteriilor lactice, proces în care se formează acid lactic, antioxidanți, păstrându-se mineralele, vitaminele și alte substanțe folositoare din legumele pe care le murăm. Murăturile sunt probiotice naturale (conțin „bacterii prietenoase” – lactobacili) asemănătoare celor din iaurt, probiotice care protejează microflora (bacterii) digestivă. Probioticele sunt adevărate antiseptice în pneumonii, iar antioxidanții (folați) sunt necesari în formarea celulelor sangvine. Vitaminele C, A, E sunt antioxidanți puternici în lupta împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și cancerul. Nu trebuie uitată vitamina K, antihemoragică.

Murăturile au și alți compuși anticancerigeni (glucozinolați) și hepatoprotectori (sulforafan). În murături se găsesc o serie de minerale precum calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, cupru, mangan, zinc, cu rol în desfășurarea multor procese fiziologice din organism. Murăturile conțin fibre alimentare cu rol detoxifiant al colonului, importante în tranzitul intestinal și constipație, îmbunătățind digestia și controlând diabetul zaharat. Murăturile sunt folosite și în curele de slăbit (nu și cele din comerț, care au îndulcitori și alte ingrediente). Au calorii puține (un castravete are 4 calorii), au fibre alimentare care dau senzația de sațietate; fiind sărate, vei bea mai multă apă și-ți vei umple stomacul cu apă. Mai mult, digerarea lor arde grăsimile, iar gândul la murături taie pofta de dulciuri.

Cum obții cele mai sănătoase murături

Când începe fermentația, murăturile în apă rece și sare se aerează, adică se vântură (pritocește, se scoate saramura în alt vas) sau se barbotează (se suflă aer în saramură printr-un furtun) pentru a favoriza o a doua fermentație, cea acetică, aerobă, care are nevoie de oxigen. În acest caz se formează o cantitate mică de acid acetic (oțet) care conservă și împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare murăturilor.

Tot împotriva microorganismelor dăunătoare în murături se pun hrean, usturoi, mărar, ardei iute, semințe de muștar, țelină, frunze de vișin, morcov, care dau în plus aromă și gust plăcute, dar le și mențin tari. Dacă saramura este slabă, se poate adăuga sare cu prilejul vânturării, altfel moarea se băloșește (se îngroașă, se întinde), iar murăturile încep să se înmoaie și se macerează. Vânturarea uniformizează și concentrația de sare.

Atenție! Nu aruncați zeama murăturilor (moarea) rezultată din fermentația cu sare și apă rece (nu cea din murăturile cu oțet sau cu apă caldă). Acidul lactic din ea crește imunitatea și scade febra, apărând organismul de microbi. Antioxidanții previn cancerul. Moarea tratează afecțiuni hepatice, respiratorii (tuse, răgușeală, astm bronșic), este benefică tubului digestiv (microfloră, tranzit, balonare, constipație, detoxifiere). Zeama este bogată în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C. Este bine-cunoscut efectul de ameliorare și prevenire a mahmurelii și tot ea previne crampele musculare. Având probiotice, zeama poate fi folosită în tratamentul cu antibiotice pentru că protejează bacteriile (microflora) intestinale. Se știe, de asemenea, că moarea tratează aftele și migrenele.

Cele mai populare murături și beneficiile lor

Referitor la varza murată, care este considerată „campioana sănătății”, nutriționiștii spun că aceasta este mai folositoare decât cea proaspătă. Prin murare crește cantitatea de vitamina C și este singura legumă care are vitamina B 12.

Despre gogonele trebuie spus că cele crude sunt toxice, dar prin murare substanțele toxice sunt inactivate, iar cele benefice sunt amplificate. Cercetătorii sud-coreeni au descoperit în anul 2010 că tomatele verzi conțin citostatice naturale care distrug tumorile în cancerul pulmonar și de col uterin. Alcaloizii acestor murături împiedică înmulțirea virusului hepatic C. S-a constatat, de asemenea, că gogonelele murate cresc rezistența la efortul fizic prelungit și că au efect asemănător cu cel al steroizilor, hormoni folosiți în creșterea masei musculare a culturiștilor. Astfel, consumul acestora este recomandat copiilor și adolescenților cu constituție firavă. Prin murare crește și cantitatea de vitamina A, pentru vedere și sănătatea pielii.

Castraveții murați au cele mai puține glucide, fiind benefici în tratamentul diabetului zaharat, stimulând pancreasul și mărind receptivitatea la insulină. Sunt benefici în digestia proteinelor și grăsimilor prin prezența în coajă a unei enzime numite tripsină. Consumul de castraveți murați scade nivelul de colesterol și trigliceride, împiedică depunerea lor pe pereții arterelor.

Contraindicații

Consumul de murături are și restricții și contraindicații cum ar fi: murăturile conservate cu sare nu sunt recomandate în hipertensiune arterială și se consumă moderat în afecțiuni renale și hepatice (ar trebui desărate); fără abuz în aciditatea gastrică (o accentuează); cu rezervă în ulcere și gastrite pentru a nu le agrava.

Atenție! Apa fiartă diminuează o parte din vitamina C! Folosiți doar sare neiodată, grunjoasă, specială pentru murături, iodul fiind contraindicat murării; introdus artificial interacționează negativ cu ingredientele naturale și strică astfel murăturile! Nu folosiți benzoatul de sodiu E211, benzoatul de potasiu E212 și acidul benzoic E 210 drept conservanți! Deși sunt antibacterieni și antifungici sunt și toxici, aflându-se pe lista neagră a Uniunii Europene. Se știe că E211 se combină cu vitamina C, formând benzenul, care e toxic și cancerigen.

Citește și: Utilizări și leacuri ale celor mai cunoscute condimente și plante aromatice

Citește și: Învață cum se prepară cele mai delicioase murături!

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE