Home » Mustarul, savoare si sanatate

Mustarul, savoare si sanatate

Sursa
e-cuisine.ro
Se întâmplă în multe cazuri ca unele alimente pe care le considerăm banale să aibă de fapt niște proprietăți uluitoare.
mustar_fotolia_58848316_subscription_l.jpg_c_bit24_-_fotolia.com_.jpg

Muștarul nu face excepție de la această regulă și chiar dacă este consumat de foarte multe persoane de pe întreg globul, puțini știu care sunt avantajele sale pentru sănătate.

 

Beneficii pentru sănătate

Muștatul conține un nivel ridicat de vitmina B3, cunoscută pentru proprietățile sale care reduc nivelul colesterolului și reglează fluxul sângelui. Timp de secole, uleiul de muștar a stimulat creșterea părului. Chiar dacă are multe vitamine și minerale, conținutul de beta caroten este cel care face diferența. În procesul de fabricație al acestui ulei, beta carotenul este convertit în vitamina A, ceea ce face părul să crească mai repede.

 

Muștarul reduce simptomele constipatiei datorită unei subtanțe numită mucilagiu. Fiind bogat în fibre, muștarul crește producția de salivă, ceea ce duce la o digestie mai bună. Tot muștarul te poate ajuta să lupți împotriva unor infecții de piele deoarece boabele sale conțin sulf. Sulful oferă boabelor de muștar proprietăți antibacteriene.

 

Cum se prepară

Muștarul de casă este delicios și foarte simplu de preparat. Ai nevoie de:

•cană de boabe de muștar

•¼ cană de apă

•1 lingură de miere de albine

•½ cană de oțet de mere

•1 praf de sare

•Puțin turmenic

Amestecă întâi apa cu oțetul de mere. Într-un castron mic, lasă boabele de muștar două zile la înmuiat în soluția preparată mai devreme. Folosind un mixer sau un blender, amestecă acest preparat, adaugând și restul de condimente. Poți mări cantitățile dacă vrei să obții mai mult muștar sau îi poți schimba consistența adăugând mai multă apă.

 

Cu ce îl consumăm

Atunci când te gândești la preparate care pot fi consumate cu muștar, primele două opțiuni sunt cu siguranță micii și hot dogs. În realitate, muștarul poate fi consumat și cu prepare mai sofisticate.

 

Muștarul oferă o savoare deosebită clasicilor cartofi. Dacă faci un piure, adaugă o lingură de muștar pentru un plus de aromă. El se mai poate folosi la preparea anumitor fripturi, cum este cea de porc, creând o glazură delicioasă. Dacă te tentează să consumi pește sau carne marinată, adaugă puțin muștar în amestecul tău. Ouăle fierte tari sunt și mai gustoase dacă pui peste ele niște muștar. Sosul pentru grătar trebui să conțină muștar. El se mai potrivește și în cazul legumelor preparate la abur sau pe grătar, mai ales în combinație cu mazăre sau morcovi. Tocănițele devin și ele mai delicioase atunci când adaugi o lingură de muștar.

 

Tipuri de muștar

Deși există foarte multe rețete și soiuri diferite de muștar, vom menționa 5 care sunt cele mai des întâlnite și consumate:

•Muștarul American – se face din boabe de muștar galbene, sare, zahăr și oțet.

•Muștarul german – este dulce și se prepară din boabe albe și maro, combinate cu oțet și diverse ierburi.

•Muștarul Colman – se realizează combinând diverse boabe de muștar închise la culoare.

•Muștarul Dijon – este cunoscut datorită iuțelii sale.

•Muștarul iute – se face din boabe închise la culoare care sunt mult mai aromate comparativ cu boabele galbene

Facebook Comments