Home » Blog » Oțet de mere de casă. Beneficii, utilizări și o rețetă simplă
Blog Conserve

Oțet de mere de casă. Beneficii, utilizări și o rețetă simplă

otet de mere

Oțetul de mere este un aliment pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl aibă în bucătărie. Acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, dar poate fi folosit și pentru curățenie, pentru a scăpa de substanțele toxice din produsele din comerț.

Din ce în ce mai multe persoane au început să își facă singure oțetul de mere în casă, acesta fiind foarte ușor de realizat. În plus, în felul acesta vei face și economii!

Beneficiile oțetului de mere

Poate ajuta în procesul de slăbire. Un studiu efectuat în 2014 a arătat că oțetul de mere poate ajuta la scăderea poftei de mâncare. De asemenea, un studiu din 2009 a arătat că acesta poate facilita arderea grăsimilor. Totuși, ambele au fost efectuate pe animale, nu pe oameni.

Poate ajuta în scăderea colesterolului. Un studiu de 12 săptămâni a arătat că participanții au avut trigliceridele și colesterolul total mai scăzute.

Te poate scăpa de respirația urât mirositoare. Acest beneficiu se bazează pe proprietățile antibacteriene ale oțetului.

Poate fi folosit la curățenia casei. Oțetul de mere curăță și dezinfectează, fiind o alternativă naturală, netoxică.

Citește și: Beneficiile anasonului stelat. Ce afecțiuni tratează?

Cum se folosește oțetul de mere în curățenie

Nu trebuie să te temi că oțetul îți va face casa să miroasă urât! O cană de oțet de mere poate fi diluată în 3 litri de apă, iar mirosul va dispărea în maxim câteva minute.

Soluția poate fi folosită pentru curățarea geamurilor și a oglinzilor, în baie și bucătărie (pentru vasul de toaletă, chiuvete, cadă sau cabină de duș, gresie, aragaz, frigider etc). Poate fi folosit și împreună cu bicarbonat de sodiu, pentru împrospătarea scurgerii de la chiuvetă sau cadă ori pentru a scăpa de petele de pe plită.

Rețetă de oțet de mere

Ai nevoie de:

  • un borcan curat, sterilizat;
  • mereu sau resturi de mere (coji, cotoare) – suficient cât să umple borcanul 3/4;
  • apă filtrată;
  • un tifon sau un filtru de cafea;
  • un elastic de cauciuc

Mod de preparare:

Borcanul trebuie curățat bine și sterilizat (îl poți fierbe 10 minute într-o oală).

Se umple borcanul 3/4 cu bucăți sau resturi de mere tăiate.

Se umple borcanul cu apă filtrată, până când merele sunt complet acoperite.

Se acoperă cu un tifon sau filtru de cafea, care se prinde cu elastic.

Se depozitează într-un loc întunecat și uscat, precum cămara sau interiorul unui dulap din bucătărie.

Se verifică la 2-3 zile și se împing în apă bucățile de măr care au ieșit la suprafață. Atenție, merele expuse la aer pot mucegăi!

După 3 săptămâni, se scot bucățile de măr și se strecoară lichidul.

Se depozitează din nou în același loc timp de 3 săptămâni și se amestecă de 2 ori pe săptămână.

La final, se strecoară din nou și se pune într-un borcan sau o sticlă cu capac.

 

Tu ai preparat vreodată oțet de mere în casă? Ai fost mulțumită de el?

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.